ГоловнаПолітика

Агента російських спецслужб засудили до 12 років в'язниці

Підполковника ГРУ у відставці завербували відразу після початку агресії РФ проти України.

Агента російських спецслужб засудили до 12 років в'язниці

Мешканця Києва засудили до 12 років позбавлення волі за співпрацю з російськими спецслужбами. Таке рішення ухвалив Деснянський районний суд Києва, повідомляє прес-центр СБУ.

"Співробітники СБУ встановили, що підполковник Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил СРСР у відставці був завербований російськими спецслужбами після початку агресії РФ проти нашої країни. Він отримав завдання через підкуп залучати до "співпраці" українських військовослужбовців для отримання даних про бойові частини і підрозділи Збройних сил у районі проведення антитерористичної операції", - йдеться в повідомленні.

Оперативники спецслужби задокументували, що в Києві чоловік вийшов з пропозицією про "співпрацю" на командира одного з підрозділів бригади Збройних сил. Після зустрічі офіцер української армії відразу звернувся в СБУ з інформацією про "контакт".

У квітні 2016 року співробітники СБУ затримали агента у пункті пропуску "Сеньківка" в Чернігівській області. Він прямував на територію Брянської області (Росія) для зустрічі з представником російської військової розвідки.

Під час огляду речей російського агента правоохоронці виявили приховані під підкладкою верхнього одягу секретні документи. За задумом кураторів, російські спецслужби мали отримати інформацію про систему фортифікаційного облаштування однієї з бригад Збройних сил у районі проведення АТО і диспозицію українських військових підрозділів.

За висновком експертів, отримана інформація була б використана противником для завдання вогневих ударів по позиціях української армії та проведення диверсійної діяльності.

Деснянський районний суд Києва визнав затриманого винним у скоєнні злочину за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу та призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 12 років з конфіскацією всього належного йому майна.

Нагадаємо, в жовтні СБУ повідомила про нову спробу вербування українця спецслужбами РФ. Мешканець Чернігова, повернувшись в Україну, розповів про завдання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram