ГоловнаПолітика

У ПАРЄ допускають повернення РФ в асамблею після припинення її агресії проти України

Українська делегація в разі цього розглядає кілька варіантів.

У ПАРЄ допускають повернення РФ в асамблею після припинення її агресії проти України
Владимир Арьев
Фото: РБК

Голова української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар'єв заявив про те, що більшість членів ПАРЄ вважає, що РФ повинна повернутися в асамблею після здійснення серйозних кроків з деескалації агресії проти України.

Про це він розповів в ефірі "112 Україна".

Говорячи про можливість зняття Радою Європи санкцій з Росії і про можливі наслідки такого рішення, Ар'єв зазначив, що таке рішення "підриває саму основу Ради Європи і дискредитує цю організацію".

"Ця заява і така позиція, я вважаю, є досить збоченою, оскільки вона фактично означає, що генеральний секретар Ради Європи, організація, яка була створена для захисту прав людини і верховенства права, він закликає захистити права 130 млн громадян Росії за те, щоб уникнути виходу країни з цієї організації за рахунок істотного погіршення ситуації з правами людини в Україні і за рахунок нехтування правами українських громадян, зокрема кримських татар і українців у Криму, людей, які живуть на окупованій території Донбасу, а також тих громадян, 1,5 млн, які виїхали з Донбасу через російську агресію. Фактично це заклик, який можна розцінити, що він підриває саму основу Ради Європи і дискредитує цю організацію, оскільки він робиться генсеком цієї організації. Тому в цьому випадку я вважаю, що це обурлива річ", - сказав Ар'єв.

Він також зазначив, що його колеги з ПАРЄ теж обурені тим, що сталося. "Ми знали, що Ягланд пропагує повернення російської делегації в ПАРЄ, але, перш за все, це проти принципів Ради Європи, саме те, чим він обґрунтовує свою позицію, а по-друге - це втручання в справи ПАРЄ", - зазначив Ар'єв.

Також голова української делегації підкреслив, що в ПАРЄ немає однозначного ставлення до таких намірів. "Більшість тих, з ким ми спілкувалися, доволі багато членів ПАРЄ, сходяться на думці, що Росія повинна повертатися в асамблею тільки після того, як вона здійснить серйозні кроки з деескалації своєї агресії проти України".

На питання про те, чи зможе Україна покинути ПАРЄ, якщо Росія повернеться до складу асамблеї, Ар'єв відповів: "Українська делегація в разі такого гіпотетичного варіанта розглядає кілька варіантів, але вони всі не є позитивними для асамблеї, від повного припинення відносин з ПАРЄ до мінімізації відносин. Але я дуже сподіваюся, що асамблея ухвалить рішення, яке відповідає духу цієї організації, а не буде вестися на чиюсь політичну кон'юнктуру".

Нагадаємо, 2014 року ПАРЄ прийняла резолюцію, згідно з якою делегація Російської Федерації через анексію Криму була позбавлена права голосу в асамблеї і виключена з усіх керівних органів. Влітку 2017 року Росія заявила, що припиняє фінансування Ради Європи.

У дипломатичних колах заявляють, що Україна готова призупинити членство в ПАРЄ, якщо туди повернуть Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram