ГоловнаБлогиБлог Вадима Івченка

Соціологічні дослідження як вид українського бізнесу

Вже пару тижнів представники правлячої партії не виступають з заявами щодо своєї перемоги на виборах в ОТГ 29 жовтня. Мені довелось відразу після виборів поспілкуватись в телевізійних ефірах з декількома депутатами від БПП, які, всі як один, пафосно та радісно розповідали, що нарешті люди повірили в партію змін і підтримали їх на виборах, “реформа децентралізації, яку ініціював Президент, вже дала свої результати”... Десь приблизно так. І тривало таке самолюбовання та самовихваляння більше тижня, і швидкість підрахунку голосів дала їм таку можливість. Не зрозуміло чому, але рахували голоси у 200 громадах понад 20 днів!

Фото: EPA/UPG

І ось, нарешті, результат: за даними ЦВК, на виборах в ОТГ 29 жовтня «Батьківщина» отримала 28% голосів виборців за депутатів, обраних від політичних партій. Партія президента виборола лише 14% від усіх обраних і 20% від депутатів, висунутих політичними партіями. Отже беззаперечна перемога “Батьківщини”. І це з урахування фальсифікацій на користь влади, репресій та тиску! Як зазначила Юлія Тимошенко - “Якщо скласти всі чотири хвилі виборів і подивитися на результати, ви побачите стійкий рейтинг кожної партії в Україні сьогодні. В усіх чотирьох хвилях виборів, де брали участь усі політичні сили, "Батьківщина" здобула 1744 мандати, "Блок Петра Порошенка "Солідарність" — 1124." Як то кажуть — коментарі тут зайві.

Для того, щоб хоч трохи скрасити гіркоту поразки соціологія знову “порадувала” нас новими рейтингами: Центром соціальних та маркетингових досліджень "Социс", Київським міжнародним інститутом соціології, соціологічною групою "Рейтинг" та Центром Разумкова підраховано кількість голосів, які б віддали українці за нового президента. Цифри там різні, але знову “беззаперечно лідирує Петро Порошенко”. І назву ж яку гарну придумали для цієї соціології - “ ІМІТАЦІЯ ВИБОРІВ”. Хоча я б запропонував їм іншу — ІМІТАЦІЯ СОЦІОЛОГІЇ!

ЗМІ тиражують новину, а представники правлячої коаліції “святкують перемогу” Президента.

По перше - цікаво, хто ж замовив це дослідження та заплатив за нього і серед яких груп воно проводилось?

По-друге - напевне, десь в Америці, або Європі, якби соціологічну групу хоча б запідозрили в підтасовці або викривлені результатів на користь або замовника, або власника цієї групи (адже ні для кого не секрет, кому належать вищезазначені соціологічні центри), більше жоден поважаючий себе засіб інформації друкувати б їх не став. А в Україні - топова новина.

Не знаю намірів Святослава Вакарчука щодо президентських перегонів, але сьогодні очевидно — на наступних виборах протистояння відбуватиметься саме між Тимошенко і Порошенко. І подібна соціологія покликана хоч на трішки підняти рейтинг президенту. Хоча, якби таку кількість підтримки мав політик в цивілізованих країнах, він, скоріш за все, пішов би у відставку. В Україні ж це привід для гордості: на відсоток відставати від лідера опозиції!

Особисто для мене рейтинги визначаються не якимось сумнівними підрахунками дотичних до влади центрів — рейтинг потрібно дивитись на сайті ЦВК після опублікування результатів. Ось там не збрешеш! А в цих “рейтингах” результати для “Батьківщини” позитивні - кожен третій українець, який обирає політичну силу, підтримує саме партію “Батьківщина”. Факт, з яким важко сперечатись.

Вадим Івченко Вадим Івченко , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram