ГоловнаПолітика

ПАРЄ може скасувати механізм введення санкцій проти національних делегацій, - Ар'єв

На думку нардепа, без санкцій моніторингова процедура перетвориться на формальність.

ПАРЄ може скасувати механізм введення санкцій проти національних делегацій, - Ар'єв
Фото: kapital.com

Парламентська асамблея Ради Європи в найближчі місяці може скасувати механізми застосування обмежень і санкцій до національних делегацій.

Про це повідомив народний депутат, голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв, передає РБК-Україна.

"ПАРЄ поки що збирається протягом наступних декількох місяців обговорити - як на мене, просто самовбивчу ініціативу - про виключення з правил і регламентів ПАРЄ такої можливості, як введення санкцій або обмежень проти національних делегацій. Насправді це вбиває повністю моніторингові процедури, на яких базується весь серйозний авторитет Ради Європи", - заявив Ар'єв.

Він підкреслив, що санкції - єдиний механізм, за допомогою якого можна змусити окремі країни виконувати взяті на себе зобов'язання. На думку нардепа, без санкцій моніторингова процедура перетвориться на формальність.

Нагадаємо, у квітні 2014 року російська делегація в ПАРЄ була позбавлена основних повноважень через агресію проти України. У 2015 році ПАРЄ двічі розглядала питання про відновлення прав делегації РФ, але тоді санкції залишилися чинними: Росія була позбавлена можливості голосувати в ПАРЄ до кінця року, а також усунена від участі в роботі керівних органів асамблеї і її місій зі спостереження за виборами на теренах Ради Європи.

У відповідь делегація РФ заявила, що відмовляється працювати в ПАРЄ на таких умовах, а у 2016-2017 роках не відправляла заявку на підтвердження своїх повноважень. Наприкінці червня стало відомо, що Росія призупиняє виплату свого внеску в Раду Європи.

У жовтні минулого року ПАРЄ затвердила резолюцію, яка призведе до зняття політичних санкцій з РФ. Однак у грудні 20 делегацій ПАРЄ підписали декларацію "Захистити цінності і авторитет Ради Європи", в якій сказано, що спроба відновити членство Росії підірве авторитет асамблеї.

У січні 2018 року РФ заявила, що не направлятиме свою делегацію на сесію ПАРЄ, яка пройде 22-26 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram