ГоловнаПолітика

Порошенко запросив в Україну румунського президента, який влаштував демарш (оновлено)

Клаус Йоханніс раніше відмовився їхати в Київ через закон про освіту.

Порошенко запросив в Україну румунського президента, який влаштував демарш (оновлено)
Клаус Йоханнис
Фото: aif.md

Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом.

"Президенти обговорили Закон України "Про освіту" в частині захисту мовних прав національних меншин, а також актуальні питання українсько-румунських відносин. Президент Румунії підтвердив незмінність підтримки територіальної цілісності, незалежності та суверенітету України. Президент України запросив президента Румунії здійснити візит в Україну найближчим часом", - повідомляють на сайті українського президента.

Оновлення. На сайті президента Румунії повідомляють, що розмова відбулася за ініціативою Порошенка.

"Президент Петро Порошенко повторив запрошення президентові Клаусу Йоханнісу відвідати Україну. Президент Румунії підкреслив, що цей візит, який мав відбутися в жовтні і який було відкладено румунською стороною в результаті ситуації, що виникла в результаті прийняття закону про освіту, відбудеться після усунення проблем, викликаних вказаним нормативним актом", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що під час розмови президент Румунії висловив "велике невдоволення" прийняттям закону.

Клаус Йоханніс висловився за те, що слід було б провести консультації з представниками національних меншин в Україні та із сусідніми країнами.

Президент Румунії також підтвердив позицію румунської сторони, що стаття 7 закону про освіту, як вона викладена зараз, значно звужує права румунської меншини на забезпечення освіти рідною мовою.

"Президент Клаус Йоханніс попросив президента України Петра Порошенка виконати свої зобов'язання перед румунською стороною з дотримання відповідних міжнародних норм і стандартів у сфері захисту прав осіб, що належать до національних меншин. Президент Румунії також зазначив, що важливо, щоб нові правила не впливали на рівень і якість освіти румунською і передбачали, що вивчення державної мови країни, в якій проживають меншини, не повинно проводитися на шкоду мові меншини", - сказано в повідомленні.

При цьому румунський президент підтвердив підтримку Румунією європейського курсу України і її територіальної цілісності.

"Президент України повідомив, що повністю розуміє занепокоєння румунської сторони, і передав тверду прихильність української влади до вирішення проблеми, що виникла в результаті прийняття закону, аби права осіб, які належать до румунської меншини, вчитися рідною мовою не порушувалися. Президент України також запевнив, що думка Венеціанської комісії про закон про освіту, які нещодавно було надіслано запит українською стороною, буде дотримуватися", - додали в прес-службі румунського президента.

Нагадаємо, візит Йоханніса в Україну мав відбутися в жовтні, проте румунський президент скасував його через мовні норми нового українського закону "Про освіту".

Закон передбачає, що з 5 класу діти національних меншин почнуть навчатися державною мовою, а мову нацменшин вивчатимуть як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшин належить до мов Євросоюзу, також можливе викладання нею однієї або декількох дисциплін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram