ГоловнаПолітика

Контактна група щодо Донбасу: Вирішення питань безпеки - ключ до імплементації Мінських угод

Україна вимагає повернення захоплених територій, підприємств і держмайна.

Контактна група щодо Донбасу: Вирішення питань безпеки - ключ до імплементації Мінських угод

У Мінську завершилося чергове засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі.

Про це повідомила у Фейсбуці прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

За її словами, Україна вкторе висловила принципову позицію: вирішення питань безпеки - ключ до імплементації всіх складових Мінських угод.

"Стійкий режим припинення вогню, зокрема і дотримання шкільного перемир'я - основне завдання підгрупи з безпеки, робота якої сьогодні відбулася на базі Контактної групи", - написала Оліфер.

"Крім того, в контексті безпеки ми порушили питання про повернення до лінії, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014 року. Згідно з цим документом, Дебальцеве має перебувати під контролем України; уздовж непідконтрольної Україні частини українсько-російського кордону слід створити зони безпеки, а на півдні Донецької області має бути район, вільний від важкого озброєння і військової техніки - мова йде про населені пункти Кальміуське (колишнє Комсомольське), Кумачове, Новоазовськ, Саханка. Ці домовленості були досягнуті у 2014 - 2015 рр. і їх виконання є обов'язковим для РФ і ОРДЛО", - підкреслила прес-секретар.

У політичній підгрупі українська сторона вкотре вимагала скасування указу президента РФ про визнання так званих "документів ОРДЛО" та інших нормативно-правових актів, ухвалених на його виконання. Також було порушено питання повернення під юрисдикцію України захоплених підприємств і держмайна. Крім того, знову порушувалося питання створення в рамках ТКГ нової робочої підгрупи з питань кордону.

"На засіданні підгрупи із соціальних питань ми закликали до вирішення екологічних проблем в ОРДЛО: мова йде про швидкий допуск міжнародної групи експертів для вивчення можливих екологічних та інших наслідків підтоплення шахт. Домовленість про такий допуск була досягнута ще минулого року, проте представники ОРДЛО досі не пустили іноземних фахівців на ці підприємства", - зазначила Оліфер.

В рамках гуманітарної підгрупи, за її словами, українська сторона передала представникам ОРДЛО своє бачення умов звільнення українських заручників.

"Зі свого боку Україна готова до компромісу для звільнення наших громадян. Чекаємо відповіді на цю пропозицію від РФ і ОРДЛО", - додала прес-секретар.

Нагадаємо, Колишній прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив про необхідність перезавантаження "мінського процесу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram