ГоловнаПолітика

Прорив Саакашвілі

«Організовували різні варіанти повернення (Саакашвілі – ред.) – автобусом, поїздом чи літаком. Поїздом переїзд вважався найбільш прийнятний з юридичної точки зору», – ділиться інформацією один із представників штабу Саакашвілі в той час, коли поїзд «Перемишль-Київ» стояв на станції відправлення у Польщі. Перевірка паспортів відбувається впродовж проїзду поїзда зі станції Мостиська у Львівській області до Львова. Тож висадити колишнього очільника Одеської ОДА прикордонники змогли би лише у Львові.

Зміна маршруту проїзду також розглядалась командою Саакашвілі. Щоправда, плани змінювались настільки швидко, що не всі представники його штабу знали, куди далі поїде їхній лідер. Близько полудня 10 вересня зі сцени табору прихильників екс-президента Грузії прозвучала інформація, що о 16 годині він планує перетнути прикордонний пункт «Шегині», але ведуча мітингу назвала це повідомлення фейком. Однак увечері саме там Саакашвілі прорвався через кордон прикордонників.

***

Фото: brusentsov.com
Львів

Львівський залізничний вокзал. 10 вересня. 7:21. За столиками одного з вокзальних кафе сидять дві жінки похилого віку. Одна з них активно шукає щось у своєму залатаному рюкзаку, витягує звідти шматок булки та йогурт і снідає.

Ви не могли би мені показати камеру і диктофон у моєму телефоні?, – протягує мені свій смартфоні і додає: – А то я сьогодні маю бути на мітингу…

На якому? – запитую.

Ой, великому, – посміхаючись та не приховуючи задоволення, відповідає жінка.

На підтримку Саакашвілі? – вгадую.

– Так…, – з гордістю витягуючи голову вверх, каже вона. – Хочу його записати, можливо, і відео зняти, як він виступатиме перед людьми. Не кожен же день бачу Саакашвілі.

«Краковець»

Точкою збору прихильників Міхеіла Саакашвілі була парковка «Епіцентру» на виїзді зі Львова в сторону прикордонного пункту «Краковець». Саме там анонсував свій перетин українсько-польського кордону колишній президент Грузії ще кілька тижнів тому. О 7:59 майже вся парковка біля «Епіцентру» була заповнена легковими автомобілями, автобусами чи пасажирськими бусами. На одній із машин стояли рації та змотані в рулети різнокольорові стрічки. Їх пов’язували учасникам мітингу, аби розрізняти «своїх» і «чужих», зазначають організатори. Помаранчевими стрічками позначали учасників із Київської області, зеленими – Черкаської області тощо.

Така ідея з’явилась після того, як напередодні акції протесту до пункту пропуску «Краковець» приїхало кілька автобусів із невідомими молодиками, котрі, за їх словами, мали намір організувати акцію проти Саакашвілі.

У штабі екс-губернатора Одеської області підозрюють, що причетний до організації «тітушок» радник голови МВС Ілля Ківа, що публічно не приховував свого негативного ставлення до Саакашвілі. Напередодні журналіст «Радіо Свобода» зустрів Ківу на ґанку Адміністрації президента і політик заявив тоді, що обговорював з Петром Порошенком ризики щодо майбутнього приїзду «грузинського друга». Тож у штабі Саакашвілі вирішили, що в АП організували план для провокацій прихильників екс-губернатора Одеської області.

***

Заступник керівника руху «Справедливість» Руслан Колєсніков пояснює правила групі у військових одностроях: «Ми не провокуємо… Наше завдання – не допустити конфлікту. У випадку виникнення такої ситуації знімайте все на телефон, щоб потім використати це і медійно, і юридично. Це зрозуміло? Рухаємось однією колоною. Ніхто не приймає жодних рішень самостійно… А зараз брендуємо свою колону в прапори Справедливості», – завершує він.

Фото: Виктория Матола

Автомобіль Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова близько о 9:10 виїжджає на чолі першої колони автомобілів. Його засновник і керівник Геннадій Друзенко зазначає, що команда його медиків жодним чином політично не пов’язана із рухом Саакашвілі, а на акцію їдуть, щоб надавати допомогу людям в разі виникнення сутички. При цьому Друзенко не приховує свою незгоду із тим, що грузинського політика не пускають в Україну.

Останніми у пункт збору учасників акції приїжджають два автобуси з Івано-Франківська з логотипом Державного підприємства «Карпати», що підпорядковується «Укроборонпрому».

О 9:30 в сторону «Краковця» вирушила друга колона у супроводі автомобілів поліції. Перехожі та водії автівок, що пропускають учасників мітингу Саакашвілі, здивовано окидали оком довжину колони.

***

Тим часом, у Facebook спалахнув перший конфлікт між представниками «Руху нових сил» Міхеіла Саакашвілі. Лідер львівського осередку Василь Курій написав у соцмережі, що львівські активісти не братимуть участі в акції для зустрічі Міхеіла Саакашвілі, оскільки напередодні з’явилась інформація, що на територію табору прихильників екс-президента Грузії можуть проникнути люди з вогнепальною зброєю. Курій попередив про це вище керівництво руху, однак після цього його відсторонили від керівництва табором.

Як згодом виявилося, йшлося про зареєстровану зброю колишніх бійців батальйону «Донбас», яких залучає на політичні акції Семен Семенченко. І керівники добровольців, і представники поліції підтверджували, що зброя автомобілях «Донбасу» є, однак вилучити її поліція не має повноважень. «Зброя – зареєстрована, жодних підстав для її вилучення немає. Нас перевіряли три чи чотири рази. Підсилали навіть якісь охоронні фірми, щоб ті перевірили зброю. Але нічого не вилучили», – зазначає один із колишніх бійців «Донбасу» журналісту LB.ua. Він не приховує: його соратники готові пробивати кордон, якщо Саакашвілі не пропускатимуть в Україну.

Колишніх бійців «Донбас» вишикували по периметру табору прихильників Саакашвілі, котрі ще з вечора 9 вересня розставили намети, столики та лавки, демонструючи серйозне ставлення до закликів керівника «Руху нових сил» щодо довгострокової акції протесту. Біля узбіччя дороги за металевою бар’єрною огорожею протягнувся кордон поліцейських – без «бойового» екіпірування і навіть без гумових кийків.

На протилежній стороні дороги, оточені кільцем поліції, перебували кілька десятків «тітушок». Їх поступово вивозили з-під кордону.

«Вчора було найцікавіше. Понаїжджала ця «тітушня»… Їх вивезли, але одиниці проникли сюди – в табір учасників мітингу. Тож варто бути уважними», – переживає колишній заступник керівника батальйону «Донбас» Анатолій Віногродський.

***

Періодично табором прихильників Саакашвілі прогулювалися нардепи Єгор Соболєв та Семен Семенченко. Згодом у натовпі з’явилася Світлана Заліщук, виступила на мітингу і швидко пішла геть. Такою ж нетривалою була і поява Анатолія Гриценка.

Фото: Виктория Матола

Нардеп Володимир Парасюк зі сцени не виступав: фотографувався із «донбасівцями» та активістами, гуляв табором.

Певне пожвавлення у рутину політичної акції внесла активістка Femen, котра вибігла на дорогу, тримаючи в руках портрети Петра Порошенка і Міхеіла Саакашвілі. Традиційно – топлес. На голих грудях англійською мовою у неї було написано: «Дурні без кордонів». За дівчиною погналися поліцейські, але якийсь час вона вправно вислизала і, лише оступившись, потрапила в руки правоохоронців.

«Одна гола «тьолка» пробігла, а сто людей за нею ломанулись…», – обурено коментує дійство по телефону один із учасників мітингу.

Втомившись від палючого сонця, деякі учасники мітингу заходили в палатки чи лягали просто на траву для відпочинку. Згодом полягали у траву і «бійці Семенченка», котрі продовжували охороняти кордони табору.

Після політиків слово на сцені мали пересічні учасники протесту. Дехто розважав присутніх віршами і піснями, хтось – молився.

«Думаю, що багато людей були на Святій землі, і хто притулив вухо до того стовпа, на якому бичували Хреста, відчував стогін української землі. І ми відчуваємо стогін української землі!», – надмірно пафосним тоном говорив зі сцени один з учасників і завершив свій виступ молитвою. Вже третьою з початку виступів зі сцени.

Фото: Виктория Матола

«Де це таке було, щоб можна проснуться і вже не буть власником свого господарства, свого майна. Це тільки в Україні. Тому що злодійська влада довела нас до такого. І ми сюди приїхали тільки з однією метою: звідсіля їдемо до Верховної Ради і робимо все для того, щоб вони склали мандат і розбіглись звідсіля», – про більш приземлене і наболіле говорив фермер із Полтавщини, викликавши оплески.

***

О 13:30 ведуча оголосила зі сцени, що Саакашвілі вирушатиме в Україну поїздом. І закликала учасників їхати до найближчої прикордонної залізничної станції Мостиська-2, що за 20 кілометрів від «Краковця». Прихильники Саакашвілі почали збирати намети, пакувати речі в автомобілі і виїжджати до нового місця призначення.

Фото: Виктория Матола

Ті ж, хто залишився у старому таборі, розморено засинали просто на траві, марно намагаючись сховатись від сонця. Час від часу на екрані біля сцени транслювали прямі включення з поїзда Інтерсіті+, який ніяк не міг вирушити з Перемишля. Життя у таборі активізувалося лише тоді, коли Саакашвілі вийшов з поїзда і заявив, що знову має намір перетнути кордон у «Краковці». Втім, уже через п’ять п’яти хвилин журналіст Роман Скрипін, що періодично проводив прямі включення з табору «Краковця», повідомив, що попри заяву Саакашвілі разом із делегацією депутатів їде на пункт пропуску «Шегині».

Фото: EPA/UPG

«Цирк, бля**», – каже, спльовуючи, один із поліцейських своєму керівникові, дивлячись на екрані пряму трансляцію перипетій на кордоні.

«Шегині». Прорив

Близько сьомої вечора Саакашвілі прибув на пункт пропуску «Шегині». Польські прикордонники швидко пропустили його на український бік, попередивши, що їх українські колеги не мають наміру пускати його в країну через недійсний паспорт.

Розмова Саакашвілі з начальником Західного регіонального прикордонного управління Володимиром Єгоровим відбулася у традиційній для екс-президента Грузії тональності: «Ви також барига!!! Всі бариги!!! – тицяючи в лице прикордоннику кричав він. – Ми заберемо дачі Медведчука, ваші дачі… ми заберемо ваші зарплати і роздамо їх звичайним солдатам!». «Поверніться, будь ласка, на безпечну відстань – на територію Польщі», – проривався серед крику екс-губернатора Одеської області голос прикордонника, що повідомив його та усіх присутніх про нібито мінування пункту пропуску.

Фото: EPA/UPG

Тим часом, частина депутатів та журналістів залишалась на певній віддалі від автобуса, на якому пересувався Саакашвілі. О 20:08 депутат «Батьківщини» Іван Крулько повідомив їм, що «прийшли звичайні люди і «мирним шляхом» провели Саакашвілі на українську територію». Присутні зустріли новину гучними оваціями. Натомість у таборі в «Краковці» спочатку ніхто не зрозумів, що відбулося. Лише коли інформацію з екрану повторили знову, кілька людей крикнули: «Ура!». І… продовжили безтурботно споживати вечерю.

***

За інформацією МВС, під час «мирного прориву» постраждалих 11 поліцейських та 5 прикордонників. Генпрокуратура повідомила про відкриття кримінального провадження за фактом незаконного прориву українського кордону.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram