ГоловнаПолітика

Аваков: всі, хто прорвався через кордон, повинні пройти митний контроль

"Це державний злочин", - обурився міністр.

Аваков: всі, хто прорвався через кордон, повинні пройти митний контроль
Фото: mvs.gov.ua

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав прорив Михайла Саакашвілі з соратниками через кордон "державним злочином" і зажадав, щоб усі ті, хто незаконно перейшов кордон, пройшли процедуру оформлення митного контролю.

Про це він сказав на брифінгу.

"Це державний злочин... Я розглядаю те, що вчора відбулося, як атаку на основи державності України", - обурився Аваков.

"Група людей організувала прорив державного кордону, в натовпі провівши близько 40 осіб через держкордон, у тому числі кількох іноземців", - додав він.

За його словами, в бійці постраждали п'ятеро прикордонників і 11 поліцейських.

"Кожен, хто перейшов кордон нелегально за рахунок тих подій, які сталися вчора, повинен з'явитися на пункт "Шегині", щоб належним чином пройти процедуру оформлення митного контролю. Ціла низка людей так і зробила з числа журналістів і іноземців, які зрозуміли, в яку ситуацію вони потрапили", - заявив Аваков.

Кожен з учасників акції повинен з'явитися в поліцію для надання свідчень. Якщо не з'являться самі, поліція надішле повістки, додав міністр.

Аваков також повідомив, що особисто віддав команду не застосовувати силу і зброю проти прихильників Саакашвілі.

Нагадаємо, з 14:00 неділі позбавлений громадянства України Саакашвілі намагався перетнути кордон. Спочатку він сів на поїзд "Перемишль - Київ", але "Укрзалізниця" відмовилася відправляти поїзд в рейс. Тому через кілька годин Саакашвілі з прихильниками вирушили на пункт пропуску "Шегині" на автобусі. Там його Саакашвілі затримали. Пункт пропуску був закритий під приводом повідомлення про мінування.

У результаті близько 20:00 прихильники політика не витримали, прорвали оточення і в "коробочці" провели Саакашвілі на українську територію.

У зв'язку з інцидентом поліція відкрила кримінальне провадження за статтями "незаконний перетин кордону" і "опір представнику влади".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram