ГоловнаПолітика

Президент Молдови визнав несправедливим український закон про освіту

Ігор Додон зауважив ризики денаціоналізації для румунів і молдаван, які проживають в Україні.

Президент Молдови визнав несправедливим український закон про освіту
Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Президент Молдови Ігор Додон стурбований положеннями прийнятого Верховною Радою України закону про освіту, які регулюють навчання мовами національних меншин.

"Висловлюю стурбованість становищем великого співтовариства румунів і молдаван, які проживають на території України, громади, яка в цей час ризикує зазнати денаціоналізації внаслідок несправедливого закону, введеного в Києві", - написав Додон у фейсбуці.

На його думку, новий закон про освіту призведе до скасування системи освіти рідною мовою для етнокультурних меншин в Україні.

"Уже було величезне число реакцій від румунів і молдаван, які живуть в Україні, так само як і від інших етнічних груп, які просять допомоги з боку сусідніх країн і міжнародних організацій, і закликають їх до негайної реакції. Розумію їхню стурбованість і як Президент Республіки Молдова звертаюся до київської влади із закликом переглянути свою нову політику щодо етнокультурних меншин. Нагадую їм, що в Молдові права української громади дотримуються", - додав Додон.

Президент Молдови висловив надію, що "нинішнє політичне керівництво в Києві" усвідомлює негативні наслідки цього закону і зробить відповідні кроки, щоб відмовитися від нього.

Нагадаємо, офіційна влада Угорщини та Румунії також висловила стурбованість новим українським законом про освіту, а Польща закликала Україну до консультацій з приводу його застосування в школах.

Нова редакція закону "Про освіту" передбачає, що діти, які підуть у школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети повинні викладатися українською мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram