ГоловнаПолітика

Польща закликала Україну до консультацій з приводу навчання мовами нацменшин у школах

МЗС країни буде стежити за застосуванням норм нового закону про освіту.

Польща закликала Україну до консультацій з приводу навчання мовами нацменшин у школах
Фото: poland-ukraine.com.ua

Польща буде стежити за застосуванням положень нового українського закону про освіту, які регулюють навчання мовами національних меншин.

Про це повідомляють на сайті Міністерства закордонних справ країни.

Україна, як зазначено в повідомленні, неодноразово запевняла Польщу, що мета закону не полягає в усуненні зі школи мов національних меншин.

"МЗС буде уважно стежити за застосуванням та вживатиме всіх необхідних заходів для забезпечення того, щоб поляки в Україні мали доступ до навчання польською мовою. Ми переконані в тому, що українська сторона буде дотримуватися зобов'язання консультуватися з нами щодо регулювання використання мов меншин", - заявили в міністерстві.

Нова редакція закону "Про освіту", прийнята 5 вересня, передбачає, що діти, які підуть у школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети повинні викладатися українською мовою.

Угорщина висловила протест щодо цієї норми, а Румунія - занепокоєння.

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль закликав президента Петра Порошенка накласти вето на закон "Про освіту". Він вважає, що цей документ порушує мовні права національних меншин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram