ГоловнаПолітика

Румунія висловила стурбованість через український закон про освіту

Право на навчання мовами нацменшин закріплено міжнародною конвенцією.

Румунія висловила стурбованість через український закон про освіту
Фото: пресс-служба президента

Міністерство закордонних справ Румунії стурбоване положеннями прийнятого Верховною Радою України нового закону про освіту, які регулюють навчання мовами національних меншин.

Як сказано в заяві міністерства, відповідно до положень Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин держави зобов'язуються визнати право будь-якої особи, що належить до національної меншини, навчатися своєю рідною мовою.

"Необхідність дотримання міжнародних норм у цій галузі постійно сигналізувала румунська сторона в діалозі з українською стороною про забезпечення і захист прав осіб, що належать до румунської національної меншини в Україні. У зв'язку з цим тема навчання румунською мовою в Україні буде включена до порядку денного держсекретаря Віктора Микули, який наступного тижня вирушить до Києва, щоб обговорити питання румунської меншини в Україні", - сказано в повідомленні.

МЗС Румунії очікує, що права осіб, що належать до румунської меншини в Україні, будуть збережені.

Нагадаємо, раніше уряд Угорщини висловив протест проти нового закону "Про освіту", прийнятого Верховною Радою України 5 вересня.

Нова редакція закону "Про освіту" передбачає, що діти, які підуть у школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети повинні викладатися українською мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram