ГоловнаПолітика

Геращенко: Путін намагається спотворити ідею введення миротворців на Донбас

Україна наполягає на тому, щоб їхній мандат охоплював усю територію ОРДЛО.

Геращенко: Путін намагається спотворити ідею введення миротворців на Донбас
Фото: Сергей Нужненко

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко вважає, що президент Росії Володимир Путін намагається спотворити ідею введення миротворців на Донбас.

Таким чином вона прокоментувала сьогоднішню заяву Путіна на прес-конференції після саміту БРІКС про те, що миротворці повинні взяти під контроль тільки лінію дотику.

"Путін у найкращих традиціях гібридної війни намагається спотворити ідею українського керівництва про миротворців на Донбасі, перевернути все з ніг на голову. Він доручає своєму вірному міністру Лаврову подати резолюцію в Радбез ООН про миротворців на лінії зіткнення. Хвилиночку: лінія зіткнення стала лінією зіткнення через російську агресію. Для нас це лінія дотику, дотику з тимчасово окупованими Мордором територіями, які ми обов'язково повернемо. Це лінія, яка повинна зникнути назавжди з української земл і в день повернення контролю над кордоном. Це не український кордон, тому не може бути й мови про миротворців винятково вздовж лінії зіткнення", - написала вона в фейсбуці.

Геращенко наголосила, що Україна наполягає на введенні миротворців на всю територію окремих районів Донецької та Луганської областей. Їхній мандат повинен закінчуватися на українсько-російському кордоні.

Ірина Геращенко представляє Україну в одній з підгруп Тристоронньої контактної групи з питань мирного врегулювання на Донбасі.

Нагадаємо, Україна вже два роки просить ввести миротворців на Донбас.

На початку березня 2015 року президент Петро Порошенко підписав указ про звернення до Радбезу ООН із проханням ввести миротворців на Донбас. Документ ввів у дію рішення РНБО "Про звернення до Організації Об'єднаних Націй та Європейського Союзу щодо розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки".

У червні 2015 року було прийнято закон, який регулює питання проведення на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки в частині розширення підстав для допуску і перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України.

Через рік Україна висловила подив у зв'язку з бездіяльністю Радбезу ООН у відповідь на прямий запит Києва про розгортання в окупованих регіонах Донбасу миротворчої місії ООН.

У вересні Порошенко має намір знову порушити це питання на сесії Генеральної асамблеї ООН. Україна готова на три варіанти введення миротворців: у вигляді поліцейської місії ОБСЄ, місії ООН і європейської поліцейської місії. Місія повинна буде знаходитися на всій окупованій території Донецької та Луганської областей, у так званій "сірій зоні" і на українсько-російському кордоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram