ГоловнаПолітика

АТО перейменують в операцію з оборони України

Термін "війна" в законі про реінтеграцію Донбасу застосовуватися не буде.

АТО перейменують в операцію з оборони України
Фото: Прес-центр АТО

Проект закону про реінтеграцію Донбасу передбачає введення поняття "операції з оборони України" замість антитерористичної операції, повідомив заступник міністра з тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак.

Про це він сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода".

На уточнююче запитання, чи не буде до операції застосовуватися термін "війна", він відповів негативно, пояснивши це тим, що в такому випадку це означало б оприлюднення війни РФ з усіма відповідними наслідками.

Нагадаємо, 13 червня секретар РНБО Олександр Турчинов в інтерв'ю Радіо Свобода заявив, що потрібно завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з РФ. Він розповів, що відповідний законопроект перебуває в розробці, після чого його буде представлено президенту і внесено до Верховної Ради.

Коментуючи заяву Турчинова, президент Петро Порошенко уточнив, що законопроект стосуватиметься реінтеграції Донбасу і передбачати низку заходів із повернення окупованих територій. У тому числі він повинен визначити їх правовий статус.

Планувалося, що законопроект буде розглянуто на засіданні РНБО 10 липня, але це питання відклали.

4 вересня представник президента України у Верховній Раді, народний депутат фракції Блок Петра Порошенка Ірина Луценко заявила, що закон про реінтеграцію Донбасу зараз підготовлено вже цілком, за винятком питання введення в регіон миротворчої місії, обговорення якого триває.

"Основні ключові тези, які прописані: Росія названа агресором - це те, чого від нас вимагають партнери, те, чого потребує Україна, під що, власне, вводяться санкції європейського і світового демократичного співтовариства, які, нарешті, зупиняють агресора. Ми вводимо поняття самооборони відповідно до 51-ї статті Статуту Організації Об'єднаних Націй: це дасть нам можливість вийти з поняття "антитерористична операція" і перейти в легітимність застосування Збройних сил України, сил спеціального призначення і Національної гвардії України", - розповіла Луценко.

Документ внесуть у Раду після остаточного схвалення на засіданні РНБО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram