ГоловнаБлогиБлог Сергія Алєксєєва

​Італійський есмінець як символ міждержавної співпраці

Перший день осінньої сесії для мене виявився надзвичайно насиченим. Першу половину дня провів у парламенті, розглядаючи реформу освіти, а вже ввечері в Одесі брав участь у дипломатичному прийомі, організованому Надзвичайним та Повноважним Послом Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа з нагоди прибуття до Одеси італійського есмінеця D560 "Luigi Durand de la Penne". На його борту проходять практику 88 курсантів Академії Військово-морських сил міста Ліворно. Як відзначив капітан корабля Фабріціо Руттера, ці курсанти майбутня гордість ВМС Італії.

Фото: dumskaya.net

В рамках візиту представники ВМС України проведуть спільні заходи зі своїми італійськими колегами, а наші офіцери стажуватимуться на есмінці. Також італійські курсанти разом з нашими моряками відвідають місце загибелі італійського корабля "Альберто Ракия" під час Другої світової війни.

Важливо, що проходження практики в Україні італійськими курсантами стає доброю традицією. Минулого року Одесу відвідало навчальне судно “Полінуро” з курсантами на борту. Подібна співпраця на рівні ВМС наших країн мене надзвичайно тішить, бо чим більше буде точок дотику, тим міцнішими будуть стосунки між нашими країнами. Крім того, факт присутності такого есмінця в територіальних водах України говорить про продуктивну співпрацю з НАТО та реалізацію плану вступу до Альянсу.

На рівні парламентів ми також посилюємо взаємодію - в червні підписали Меморандум про співпрацю між Палатою депутатів Ітілійської Республіки та Верховною Радою України. І хоча раніше наша міжпарламентська група дружби Україна-Італія і так активно співпрацювала з італійськими колегами, після підписання Меморандуму наші відносини вийшли на новий рівень. Справа в тому, що подібні Меморандуми про співпрацю парламент Італії має лише з чотирнадцятьма законодавчими органами країн світу. Тому подібний крок є знаковим і свідчить, що Україна для Італії є стратегічним партнером.

Для розуміння важливості налагодження відносин саме з Італією треба відзначити, що вона зараз головує в G7, а наступного року очолить ОБСЄ. Паоло Аллі, який очолює Парламентську асамблею НАТО, очолює також і міжпарламентську групу дружби з Україною в парламенті Італії, що ще більше підсилює наше оборонне співробітництво.

Найближчим часом на рівні нашої міжпарламентської групи дружби ми визначатимемось з пріоритетними напрямками співпраці та відповідальними депутатами за кожен з них. Це допоможе налагодити більш ефективну взаємодію з нашими колегами, бо парламентарі в усіх країнах є основними провайдерами реформ і саме вони мають усі можливості для розвитку відносин між державами.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram