ГоловнаБлогиБлог Богдана Петренка

Кремль ліпитиме з українських патріотів нелюдей світового масштабу

Після незрозумілої погоди влітку хотілось б теплої осені. Не буду прогнозувати погоду. Але політично вересень може стати найжаркішим місяцем року.

Фото: EPA/UPG

Для початку декілька важливих ввідних. До 15 вересня ЄС має прийняти рішення про продовження санкцій щодо Росії за її агресію на Сході України. 27 вересня у Європарламенті мають відбутись слухання "Про відродження неофашизму в Україні".

Саме до цих дат Кремль як ніколи буде зацікавленим у: а) затишші на фронті; б) продукуванні внутрішніх екстремів в Україні. І виходячи з теми слухань, основними меседжами мають стати переслідування росіян/російськомовних в Україні і «безчинства» українських націоналістів. Тому найбільші загрози для життя від «руського міра» будуть саме прихильникам російського міра в Україні. А з українських патріотів системно ліпитимуть нелюдей світового масштабу.

Крім «Росії» у нас вистачає і своїх проблем, які мають ризики конфліктів. 10 вересня в Україну має повернутись позбавлений громадянства Саакашвілі. Його партія заявила, що забезпечить йому в’їзд на територію України. Вже зараз є інформація що ресурси, у тому числі й людські заплановано стягнути до митного пункту "Краковець" на Львівщині. Потенційний конфлікт між силовиками та прихильниками Саакашвілі 10 вересня може стати одним з основних меседжів про безчинства в Україні.

І звичайно - початок політичного сезону та анонсовані нові подання на нардепів можуть призвести до акцій протесту біля парламенту. Які, зрозуміло, завжди можуть перерости у конфлікт. Особливо, коли треба заблокувати рішення Верховної Ради. Або – якщо парламент треба зробити головним «цапом відбувайлом» за всі проблеми державного управління в Україні.

Весь вересень проти України буде вестись інформаційно-психологічна операція «Потенційна російське вторгнення з Білорусі». 14 вересня розпочинаються спільні навчання росіян і білорусів «Захід-2017». У реальності найбільшу загрозу несе не пряме вторгнення, яке малоймовірне. А те, що російські війська після навчань можуть залишитись у Білорусі. І будуть постійно створювати панічне очікування атаки з Півночі. А для цього зростають загрози диверсій чи то проти російських чи то проти білоруських військових. У яких, зрозуміло, звинуватять українські спецслужби.

І ще одна протовоєнна загроза для України, і теж не з боку Донбасу. 12 вересня відкривається сесія Генасамблеї ООН. На ній Росія може бути згадана у контексті військового конфлікту не лише в Україні, але й – у Придністров’ї. Саме на цій сесії Молдова обіцяла порушити питання про виведення російських військ з регіону. Тому, якщо дійде до справи, то до сесії Генасамблеї зростають загрози провокації у Придністров’ї. З метою обґрунтувати подальшу присутність російських військ у «ПМР». Це не лише формування ще однієї загрози на українському кордоні. Існують ризики, що у реальний конфлікт можуть бути включені й українці. Тобто – ризики для Придністров’я (а відповідно – мотиватори для російських «миротворців» лишитись) можуть бути штучно сформовані з боку України.

Просто пережити (переховатись, перемовчати) проблемний вересень не вийде. Україна має відповідати та наступати. В інформаційній війні. Бо у жовтні ризики вересня не зникнуть як листя з дерев. Зима ж близько.

Богдан Петренко Богдан Петренко , Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram