ГоловнаПолітика

Суд у справі Януковича взяв перерву на два тижні

Новому держадвокату дали час на ознайомлення зі справою.

Суд у справі Януковича взяв перерву на два тижні
Архив
Фото: Макс Требухов

Оболонський районний суд Києва в середу провів чергове засідання за обвинуваченням колишнього президента Віктора Януковича в державній зраді.

Засідання тривало недовго - новий держадвокат Януковича Максим Герасько попросив дати йому додатковий час для ознайомлення з матеріалами справи, і суд його прохання задовольнив.

Наступне засідання призначене на 14:00 21 вересня.

Нагадаємо, суд у справі Януковича почався в середині травня, проте фактично процес перебуває на початковому етапі.

6 липня Янукович через російські ЗМІ заявив, що не має наміру більше брати участь у судовому процесі у справі про держзраду і відкликає своїх захисників у ній. Він передбачає, що рішення Оболонського суду заздалегідь визначено і його засудять до довічного ув'язнення.

У відповідь Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Києві призначив адвоката Віталія Мешечека для захисту Януковича. Це призвело до паузи в судовому процесі через бажання Мешечека ознайомитися з матеріалами справи.

Однак 17 серпня Мешечек відмовився від своїх обов'язків захисника, заявивши, що справа для нього надто складна. 21 серпня Януковичу призначили іншого держадвоката, ним став Максим Герасько.

Януковичу інкримінують те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він вчинив держзраду, звернувшись з письмовою заявою до президента РФ з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів держвласності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Колишнього президента звинувачують у зраді (ч. 1 ст. 111 КК), пособництві в сепаратизмі (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК) і пособництві у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram