ГоловнаПолітика

ТКГ засудила заяву "ДНР" про "Малоросію"

ОРДЛО офіційно підтвердили утримання 70 осіб у полоні.

ТКГ засудила заяву "ДНР" про "Малоросію"
Фото: МИД Беларуси / Twitter

Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі закликала утриматися від будь-яких конфронтаційних заяв, які суперечать Мінським угодам, повідомила прес-секретар представника України на переговорах Леоніда Кучми Дарина Оліфер за підсумками засідання ТКГ.

"Заяви про т.зв. «Малоросію» не відповідають основам Мінського процесу і не сприяють врегулюванню ситуації на Донбасі. Спроба поділу України не нова і ще в 2014 році вона зазнала краху. Замість того, щоб говорити про реінтеграцію, на яку спрямований Мінський процес, представники ОРДО заявляють про якісь окремі треки, які йдуть врозріз з узятими на себе зобов'язаннями", - написала вона в фейсбуці.

ТКГ закликала Російську Федерацію на всіх рівнях засудити цей неприйнятний крок "ДНР", який є тотальним порушенням Мінських угод.

Окремо українська сторона висловила надію на те, що найближчим часом буде завершено розслідування аварії малазійського "Боїнга" 18 липня 2014 року і покарані винні.

Представники України знову наполягали на допуску СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, зокрема, до всієї лінії українсько-російського кордону.

У рамках підгрупи з безпеки Україна в черговий раз поставила питання повернення до лінії розмежування, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014 року, і демілітаризації Дебальцевого.

Угуманітарній підгрупі за участю уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської велася робота з узгодження списків людей, які повинні бути звільнені.

"Українська сторона надала інформацію про осіб, причетних до кримінальних злочинів, і які не мають стосунку до конфлікту. Є домовленість про те, що цих людей не буде в списках, запитуваних ОРДЛО. Крім того, Україна, нарешті, отримала від ОРДЛО офіційне підтвердження про утримання 70 осіб з 132, які ми вимагаємо звільнити. Найближчим часом чекаємо підтвердження утримання ще 6 осіб, в тому числі і журналіста Станіслава Асєєва (Васіна)", - зазначила Оліфер.

Під час роботи політичної підгрупи Україна знову зажадала скасування указу президента РФ про визнання документів, виданих нелегітимною владою ОРДЛО; відмови від захоплення українських підприємств в ОРДЛО, від рублевої зони, від встановлення псевдокордону.

Нагадаємо, вранці 18 липня ватажок "ДНР" Олександр Захарченко в Донецьку заявив, що "ДНР" і "ЛНР" створюють нову державу замість України. Стверджується, що, крім членів цих терористичних організацій, в церемонії зачитування "конституційного акту нової держави" взяли участь представники 19 регіонів України.

Столицею "Малоросії" оголошено Донецьк. Захарченко заявив, що Київ "залишається історико-культурним центром без статусу столичного міста".

Пізніше, однак,  "ЛНР" спростувала свою участь у створенні "держави Малоросія".

Представник України в підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук вважає, що заява Захарченка може паралізувати переговори в Мінську.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram