ГоловнаПолітика

Мінрегіонбуд: формування ОТГ подолало екватор

У громади об'єдналися понад 2500 органів місцевого самоврядування.

Мінрегіонбуд: формування ОТГ подолало екватор
Фото: Макс Требухов

Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В'ячеслав Негода заявив, що процес формування об'єднаних територіальних громад подолав екватор.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна, який організовано в рамках партнерства з Реанімаційним пакетом реформ.

"Що у нас станом на сьогодні? За два роки було створено 366 об'єднаних територіальних громад. Цього року було оголошено 47 нових громад. Станом на сьогодні ще 123 громади перебувають у ЦВК. Сумарно 570 об'єднаних громад, у які об'єдналися понад 2500 органів місцевого самоврядування. Це величезна робота, і динаміка з кожним роком набагато більша, ніж ми очікували. Фактично ми перейшли вже екватор формування заможних громад", - сказав він.

При цьому Негода підкреслив, що є ще низка невирішених питань, з якими необхідно визначатися.

Перше - це міста обласного значення. "З 2015 року з різних причин серед міст обласного значення, які взяли участь у формуванні громад - тільки чотири міста. Ми говоримо про те, що міста обласного значення найбільше виграли від фінансової децентралізації, але вони найпасивніші [в плані об'єднання]. Разом з тим саме міста районного й обласного значення повинні стати центрами розвитку, навколо яких повинні формуватися громади", - сказав Негода. Цю проблему повинен вирішити законопроект №6466.

Друга проблема - розподіл повноважень. "Зі створенням такої маси громад у нас виникає маса проблем на районному рівні, коли громади перебирають на себе повноваження. Звичайно, стають зайвими деякі функції і повноваження районних адміністрацій, районних рад", - сказав заступник міністра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram