ГоловнаПолітика

Суд у Донецькій області заочно виправдав "голову верховного суду "ДНР"

Суд не визнав представлені прокуратурою докази.

Суд у Донецькій області заочно виправдав "голову верховного суду "ДНР"

Селидівський міський суд Донецької області заочно виправдав "голову верховного суду "ДНР" Едуарда Якубовського в зв'язку з недоведеністю злочину.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на вирок суду від 12 червня.

Якубовський - громадянин Російської Федерації. "Верховний суд "ДНР" очолив приблизно у вересні 2014 року і координував роботу судової в системи на окупованій території.

В Україні йому пред'явлено звинувачення в сприянні терористичній організації за ч. 1 ст. 258-3 ККУ з покаранням у вигляді 8-15 років позбавлення волі. Розслідуванням займалася прокуратура Донецької області.

В обвинувальному акті перераховані множинні злочини, вчинені терористичною організацією і обвинуваченим - масові вбивства, захоплення міст, сіл, будинків, терористичні акти. Але суд вважає, що не отримав ніяких доказів злочинів - жодного потерпілого не опитано, немає протоколів огляду будівель і трупів, експертизи не проведено, збиток не встановлено.

Відзначається, що суду також не було надано інформації про те, в який час Якубовський погодився сприяти "ДНР" і якими мотивами і цілями він керувався.

Прокурор на засіданні надав протоколи негласних слідчих дій, але суд не визнав їх як докази, оскільки не переконався, що слідство проводилося законно.

На відео і аудіо зафіксовані свідчення невстановленої особи, які були отримані без дотримання законної процедури і за відсутності захисника. Адвокат Якубовського на записах свого підзахисного не впізнав, заявивши, що "ніколи його не бачив і не чув".

Суд також визнав недоведеним той факт, що Якубовський переховується від суду та слідства. Крім того, суд вважає, що він узагалі не отримав статусу підозрюваного, оскільки підозру не було вручено йому особисто.

Нагадаємо, раніше суд заочно засудив "міністра внутрішніх справ ДНР" Олексія Дикого до 12 років в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram