ГоловнаПолітика

У Києві спустили на воду третій бронекатер "Гюрза-М"

На черзі ще три кораблі.

У четвер, 29 червня, на київському суднобудівному заводі "Кузня на Рибальському" було спущено на воду третій бронекатер проекту "Гюрза-М", бортовий номер U178.

Про це повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Броньований катер "Гюрза-М" має на озброєнні гармату, кулемет і ракетні комплекси. Він призначений для несення бойової вахти в прибережній морській смузі, патрулювання, охорони водних рубежів, боротьби з малорозмірними суднами супротивника, захисту берегових стаціонарних і плавучих об'єктів і споруд, сприяння десантним і прикордонним групам, забезпечення безпеки мореплавання.

"Хресною матір'ю" катера стала співачка Руслана.

Перші два катери "Гюрза-М" спустили на воду 11 листопада 2015 року.

Нагадаємо, після окупації Криму Україна втратила більшість свого військового флоту. Росія захопила, зокрема, єдину українську субмарину "Запоріжжя", великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський", інші кораблі та катери.

До того моменту, коли влітку 2014 року Росія в односторонньому порядку припинила всі переговори щодо повернення озброєнь, військової техніки та майна ВМС України, з Криму встигли вивести три бойові кораблі, 32 судна забезпечення, 1438 одиниць автомобільної, бронетанкової і спецтехніки, 24 літаки та гелікоптери. У Криму залишилися 11 бойових кораблів і катерів, 6 суден і катерів забезпечення, 2363 одиниці автомобільної, бронетанкової та спеціальної техніки, 3 літальних апарати, 6 берегових протикорабельних комплексів. Ці дані були надані Генштабом ЗСУ народному депутатові Дмитру Тимчуку в березні 2015 року.

Наприкінці 2016 року Військово-морські сили України поповнили два малі броньовані артилерійські катери "Аккерман" і "Бердянськ" (проект 58155 "Гюрза-М"). Повідомляли про будівництво ще чотирьох аналогічних катерів, двох десантних катерів типу "Кентавр" (проект 58181) і допоміжного судна на базі морозильного траулера проекту 502ЕМ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram