ГоловнаПолітика

Україна веде перемовини з країнами Заходу про доукомплектування ВМС

ВМС не скорочуватимуть до флотилії, штаб залишиться в Одесі

Україна веде перемовини з країнами Заходу про доукомплектування ВМС
Фото: EPA/UPG

Україна розраховує відновити боєздатність Військово-Морських сил України, отримавши і закупивши судна в країнах Заходу.

Нардеп Дмитро Тимчук у своєму фейсбуці оприлюднив відповіді від міністра оборони та керівництва Генштабу ЗСУ на свої запити про Військово-Морські сили ЗС України.

Згідно з отриманою депутатом інформацією, тривають переговори із західними країнами про можливість безкоштовно передати ВМС України катери берегової охорони зі США, а також про закупівлю за мінімально можливою ціною вживаних корветів і тральщиків.

Також тривають переговори з європейськими країнами колишньої Організації Варшавського договору про отримання ВМС України комплектуючих, запасних виробів і боєкомплектів до військово-морської техніки радянського виробництва, яка зараз є у складі ВМСУ.

Кілька одиниць суден забезпечення ВМС розраховують отримати від українських цивільних структур.

Триває будівництво двох малих броньованих артилерійських катерів для ВМСУ. Розробляють морський патрульний катер типу "Лань".

Однак держпрограму будівництва бойових кораблів класу "корвет" заморожено до закінчення бойових дій на Донбасі.

Крім того, в Міноборони повідомили, що ВМС залишаться у складі ЗСУ як повноцінний вид Збройних сил, про жодне скорочення до флотилії не йдеться. Питання про переведення штабу ВМС з Одеси не розглядають.

Повідомляють також, що до того моменту, коли влітку 2014 року Росія в односторонньому порядку припинила всі переговори про повернення озброєння, техніки та майна ВМС України, з Криму встигли вивести три бойові кораблі, 32 судна забезпечення, 1438 одиниць автомобільної, бронетанкової та спецтехніки, 24 літаки і вертольоти.

У Криму залишилися 11 бойових кораблів і катерів, 6 суден і катерів забезпечення, 2363 одиниці автомобільної, бронетанкової та спеціальної техніки, 3 літальні апарати, 6 берегових протикорабельних комплексів.

Нагадаємо, в листопаді з'явилася інформація, що Президент Петро Порошенко схвалив пропозицію трансформувати Військово-Морські сили України у флотилію, перевести командування ВМС з Одеси до Миколаєва і підпорядкувати Південному оперативному командуванню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram