ГоловнаПолітика

РНБО проведе засідання з питань кібербезпеки

Турчинов готує механізм відповідальності за співпрацю з хакерами.

РНБО проведе засідання з питань кібербезпеки
Фото: СНБО

Рада національної безпеки і оборони найближчим часом проведе засідання, присвячене питанням кібербезпеки.

Про це йдеться на сайті РНБО за підсумками засідання Національного координаційного центру кібербезпеки, на якому розглядалася атака вірусу Petya на Україну.

За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, вже зараз можна говорити, як поширювалася кібератака: "Перш за все, це відбувалося за рахунок системи оновлення програмного забезпечення бухгалтерської звітності і документообігу. Також задіяно хостинг-майданчик одного з інтернет-провайдерів, до якого вже були питання у СБУ з приводу співпраці з російськими спецслужбами".

Багато держустанов постраждали тільки тому, що системно не виконували рішення РНБО і доручення координаційного центру кібербезпеки, додав він. На думку Турчинова, йдеться про злочинну бездіяльність.

Турчинов розповів, що для запобігання подібних атак в майбутньому необхідно вносити зміни в законодавство України. Зокрема, пропонується ввести відповідальність за пасивне або активне співробітництво з кіберзлочинцями.

Крім того, на думку секретаря РНБО, кібератака показала дуже низький рівень фахівців з кібербезпеки, які працюють в державних установах. Турчинов вважає, що це питання потребує негайного вирішення шляхом підвищення зарплат і найму на держслужбу висококваліфікованих айтішників.

Пропозиції, напрацьовані на сьогоднішньому засіданні, будуть розглядатися на РНБО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram