ГоловнаПолітика

Фігурантам справи про теракт під Радою суд продовжив арешт на два місяці

Гуменюку і Крайняку загрожує 10-15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення.

Фігурантам справи про теракт під Радою суд продовжив арешт на два місяці
Крайняк и Гуменюк
Фото: 24tv.ua

Шевченківський райсуд продовжив на два місяці тримання під вартою Ігоря Гуменюка і Сергія Крайняка, які підозрюються у терористичному акті під Радою 2 вересня 2015 року.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ.

Обвинувачені перебувають під вартою з моменту затримання в 2015 році. З огляду на особливу тяжкість звинувачення суд не визначив альтернативи у вигляді застави, поруки або домашнього арешту.

Адвокати вимагали більш м'якого запобіжного заходу. Крім того, вони вважали неможливим продовження запобіжного заходу, якщо суд уже півроку не може розглянути їхнього клопотання про відвід суддів Володимира Бугіля і Олега Лінника, а також секретаря суду.

Суддя-голова Бугіль пообіцяв, що питання про відвід вирішать присяжні, як тільки їх оберуть.

19 червня суд обрав трьох присяжних. На наступному засіданні 23 червня суд також вислухає ще двох кандидатів у присяжні. Згідно з КПК, суду потрібно 3 присяжних і 2 запасних. Про те, щоб справу слухав суд присяжних, наполягли самі обвинувачені.

За статтею тероризм (ч.3 с.258 ККУ) обвинуваченим Гуменюку і Крайняку загрожує 10-15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення.

Нагадаємо, 31 серпня 2015 року Верховна Рада у першому читанні 265 голосами схвалила президентський законопроект про внесення змін до Основного закону країни у частині децентралізації влади. Після цього під будівлею парламенту почалися сутички мітингувальників, які виступали проти голосування за законопроект, з правоохоронцями. У результаті зіткнень і вибуху гранати загинули четверо нацгвардійців. За останніми даними, у справі 152 постраждалих, серед яких співробітники правоохоронних органів.

Одним з організаторів мітингу виступила "Свобода", а гранату кинув близький до партії боєць батальйону "Січ" Ігор Гуменюк. Його затримали по гарячих слідах. Пізніше затримали його друга, бійця добровольчого батальйону "Карпатська Січ" Сергія Крайняка. За версією прокуратури, Крайняк запалив димову шашку, щоб допомогти Гуменюку здійснити вибух під парламентом і сховатися.

Ще кілька людей були затримані за підозрою у організації масових заворушень, але всіх їх  врешті відпустили з-під варти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram