ГоловнаПолітика

У ГПУ пов'язали рішення Інтерполу щодо розшуку функціонерів режиму Януковича з недосконалістю законодавства України

Окремі суди відмовляються виносити постанови про арешт без участі підозрюваного.

Рішення Інтерполу про зняття з міжнародного розшуку функціонерів режиму екс-президента Януковича пов'язані з недосконалістю кримінально-процесуального законодавства України в частині обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Про це заявив заступник генпрокурора України Євген Єнін.

"Останні рішення Інтерполу про зняття з міжнародного розшуку представників режиму Януковича пов'язані насамперед з недосконалістю кримінально-процесуального законодавства України в частині обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою", - зазначив він.

Заступник генпрокурора пояснив, що рішення судів про дозвіл на затримання з метою приведення в суд для участі в розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою не вважається постановою про утримання підозрюваного/обвинуваченого під вартою.

Відповідно, згідно з правилами Інтерполу, особа, щодо якої обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, не може бути оголошена в міжнародний розшук.

"Окремі районні суди міста Києва відмовляються виносити постанови про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою без участі підозрюваного", - зазначив Єнін.

Він підкреслив, що зазначені рішення Інтерполу не мають ніякого значення для початку судового процесу за обвинуваченням Віктора Януковича у державній зраді, який розпочнеться у четвер, 4 травня.

3 травня стало відомо, що Інтерпол зняв з розшуку екс-президента Віктора Януковича, його сина Олександра, а також екс-міністра Едуарда Ставицького. Крім того, Інтерпол відмовився оголошувати в розшук втікача нардепа Олександра Онищенка, якого в Україні підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram