ГоловнаПолітика

Луценко анонсував початок судового процесу у справі Януковича

Справу за обвинуваченням колишнього президента у державній зраді 4 травня почне розглядати Оболонський суд.

Луценко анонсував початок судового процесу у справі Януковича
Фото: EPA/UPG

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що завтра, 4 травня, розпочнеться безпрецедентний для України судовий процес у справі екс-президента Віктора Януковича.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

"Генеральна прокуратура від імені держави Україна буде звинувачувати колишнього президента в державній зраді. Цей процес не тільки щодо громадянина Януковича. Цей процес також щодо його кремлівських господарів, які використовували як фіговий листок підписаний Януковичем документ, для того щоб: окупувати український Крим, залити кров'ю український Донбас і спробувати поставити на коліна нашу країну", - наголосив Луценко.

Генпрокурор висловив упевненість, що майбутнє судове рішення є дуже важливим не тільки з погляду вищої справедливості, "але і як знак попередження всім тим, хто в майбутньому наважиться стати на шлях державної зради".

Нагадаємо, 17 січня 2017 року Генпрокуратура отримала копію заяви Януковича з проханням ввести війська в Україну. Мова йде про документ, який зачитував постпред РФ в ООН Віталій Чуркін. Раніше прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не отримував офіційного листа від Януковича з проханням ввести війська. А в російській генпрокуратурі заявили, що такого листа не існує. Проте пізніше в МЗС РФ все ж визнали, що Янукович просив Путіна ввести війська, але заявили, що це був "не лист, а заява".

ГПУ долучила документ до обвинувачень проти Януковича, а 14 березня обвинувальний акт був переданий до суду. Януковичу інкримінують те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він здійснив держзраду, звернувшись з письмовою заявою до президента РФ з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму і об'єктів держвласності на суму понад 1,080 трлн гривень.

28 березня Апеляційний суд вирішив, що справу екс-президента розглядатиме Оболонський райсуд Києва. Оскільки Янукович перебуває на території РФ, судити його будуть заочно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram