ГоловнаПолітика

САП оскаржила звільнення Мартиненка з-під варти

Прокуратура вимагає заарештувати екс-нардепа із заставою 300 млн гривень.

САП оскаржила звільнення Мартиненка з-під варти
Николай Мартыненко
Фото: Макс Требухов

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) в середу оскаржила рішення Солом'янського райсуду, яким екс-нардепа Миколу Мартиненка було відпущено з-під варти на поруки.

Апеляцію подано в Апеляційний суд Києва, повідомляють у фейсбуці САП.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вимагає скасування рішення суду першої інстанції і винесення нового рішення, в якому просить обрати підозрюваному запобіжний захід у вигляді утримання під вартою 60 днів з альтернативою внесення застави в 300 млн грн.

При цьому наголошують, що САП оскаржила короткий текст судового рішення, оскільки повний текст рішення суду буде доступний тільки в останній день, коли можна подати апеляційну скаргу.

Керівник САП Назар Холодницький заявив, що з юридичного погляду обраний запобіжний захід не відповідає ні тяжкості вчиненого злочину, ні заявленим у клопотанні ризикам.

"Також уся країна могла спостерігати за образливим для органів суду і сторони звинувачення шоу, яке влаштували політики й окремі особи в залі суду, що є неприпустимим і вплинуло на об'єктивність судді. Цим рішенням було фактично легалізовано тиск на суд з боку народних депутатів як інструмент спонукання до прийняття певного рішення, а точніше обмеження у виборі запобіжного заходу з боку судді", - заявив Холодницький.

При цьому він зазначає, що поручителям у разі втечі Мартиненка загрожує лише штраф у розмірі до 80 тисяч гривень, "які ще не так просто стягнути з огляду на додаткові гарантії незалежності народних обранців".

Нагадаємо, 20 квітня 2017 року НАБУ затримало колишнього нардепа Миколу Мартиненка і повідомило його про підозру в організації схеми з виведення 17,2 млн доларів з держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат".

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила суд заарештувати Мартиненко на два місяці з можливістю виходу під заставу 300 млн гривень. Однак суд вирішив відпустити екс-нардепа на поруки. Серед 21 поручителя - міністри освіти Лілія Гриневич, інфраструктури Володимир Омелян, молоді та спорту Ігор Жданов, а також заступник голови ЦВК Андрій Магера, нардепи Леонід Ємець, Георгій Логвинський, Андрій Тетерук, Микола Княжицький, Максим Поляков, Віктор Єленський, Олена Ледовських, Олена Масоріна , Павло Пинзеник, Геннадій Кривошея, Віталій Сташук, Хвіча Мепарішвілі, Віктор Кривенко, Віталій Корчик, Олена Бойко, Вадим Підберезняк, Федір Бендюженко.

Усі поручителі - представники "Народного фронту". Мартиненко вважається спонсором цієї партії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram