ГоловнаПолітика

МЗС визнало провокацією демонтаж пам'ятника воїнам УПА в Польщі

Україна пропонує домовитися про охорону пам'яток.

МЗС визнало провокацією демонтаж пам'ятника воїнам УПА в Польщі

Україна обурена демонстративними й агресивними діями щодо українського пам'ятника в селі Грушовичі поблизу Перемишля, сказано в коментарі МЗС.

"Це відверта провокація напередодні вшанування 70-ї річниці злочинної акції "Вісла" [операції з виселення українців з їхніх етнічних територій у Польщі] - очевидно з метою відволікання уваги від цієї сумної дати", - зазначено в ньому.

Міністерство виступило за спокійне врегулювання ситуації "комплексно в правовому полі, щоб надалі не відбувалося таких інцидентів".

"Ми звернемося до польської сторони по офіційні роз'яснення і узгодимо подальші кроки щодо легалізації всіх місць поховань як на території Польщі, так і польських в Україні з метою забезпечення їм належної опіки на державному рівні згідно з двосторонньою угодою про збереження місць пам'яті від 1994 року", - йдеться в повідомленні.

Досягнуто домовленості про проведення в найближчі дні в Варшаві двосторонніх консультацій за участю керівництва Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, яка відповідальна за реалізацію згаданої угоди.

Нагадаємо, 26 квітня в селі Грушовичі розібрали пам'ятник воїнам УПА, побудований на місцевому кладовищі 23 роки тому. Монумент, встановлений місцевими українцями, демонтували діячі польських націоналістичних організацій. При руйнуванні пам'ятника був присутній староста громади, на території якої розташоване кладовище. Монумент зруйнували за рішенням місцевої влади як "незаконно встановлений".

Упродовж декількох останніх років пам'ятник воїнам УПА в Грушовичах неодноразово пошкоджували і оскверняли - обливали фарбою, розписували вульгарними й антиукраїнськими написами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram