ГоловнаПолітика

Суд за звинуваченням Януковича в зраді розпочнеться 4 травня

Справу розглядатиме колегія суддів, які винесли вирок екс-бійцям "Торнадо".

Суд за звинуваченням Януковича в зраді розпочнеться 4 травня
Фото: tsn.ua

Оболонський районний суд 4 травня почне розглядати справу за звинуваченням колишнього президента Віктора Януковича в державній зраді.

Про це йдеться в списку справ, призначених до розгляду.

Початок засідання призначено на 10:00. Справу розглядатиме колегія з трьох суддів - голова Оболонського райсуду Владислав Дев'ятко, заступник голови суду Дмитро Камбулов і суддя Максим Титов.

Ці ж судді 7 квітня винесли вирок 12 колишнім бійцям спецроти міліції "Торнадо" за вчинення злочинів у зоні АТО.

Нагадаємо, 17 січня 2017 року Генпрокуратура отримала копію заяви Януковича з проханням ввести війська в Україну. Йдеться про документ, який зачитував в ООН постпред РФ Віталій Чуркін. Раніше прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не отримував офіційного листа від Януковича з проханням ввести війська. А в російській генпрокуратурі заявили, що такого листа не існує. Однак пізніше в МЗС РФ все ж визнали, що Янукович просив Путіна ввести війська, але заявили, що це був "не лист, а заява".

ГПУ долучила документ до звинувачення проти Януковича, а 14 березня обвинувальний акт було передано до суду. Януковичу інкримінують те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він вчинив держзраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів держвласності на суму понад 1,080 трлн гривень.

28 березня Апеляційний суд вирішив, що справу екс-президента розглядатиме Оболонський райсуд Києва. Оскільки Янукович перебуває на території РФ, судити його будуть заочно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram