ГоловнаПолітика

Надзвичайний стан в енергетиці продовжили ще на місяць

Для кінцевих споживачів це означає можливі тимчасові відключення електроенергії.

Надзвичайний стан в енергетиці продовжили ще на місяць
Фото: www.dtek.com

Кабінет Міністрів продовжив надзвичайний стан в енергетиці ще на один місяць.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду в середу.

"Ігор Степанович (Насалик), є зауваження, це про тимчасові заходи на ринку електроенергії, є заперечення? Ні. Рішення прийнято", - сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Прес-служба Міненерго підтвердила, що мова йде саме про продовження терміну дії надзвичайних заходів ще на один місяць.

Для кінцевих споживачів електроенергії надзвичайний стан означає можливі (в разі потреби) тимчасові відключення електроенергії (так звані "віялові відключення"), які центральний диспетчер енергосистеми має право застосовувати в разі дефіциту потужності в системі.

У комерційному плані режим НС означає, що енергосистема переходить в ручне управління і цінові заявки в тепловій генерації застосовуватися не будуть.

Надзвичайний стан розширює повноваження центрального диспетчера НЕК "Укренерго", який отримав право в ручному режимі регулювати вироблення електроенергії кожної конкретної ТЕС. Також будуть знижені вимоги так званого мінімального гарячого резерву теплової генерації з 1 000 МВт до 500 МВт (необхідний для швидкої компенсації потужності в разі аварійного відключення блоку АЕС).

Режим НС передбачає перехід блоків атомних електростанцій на роботу в режимі тижневого маневрування (часткове розвантаження буде здійснюватися в п'ятницю і відновлення повної потужності в понеділок).

Нагадаємо, надзвичайний стан на ринку електроенергії діє з 17 лютого і введений у відповідь на повне припинення поставок антрацитового вугілля з неконтрольованої території Донецької та Луганської областей. У березні режим НС продовжили ще на місяць.

На початку квітня чотири з шести антрацитових ТЕС на контрольованій території припинили роботу.

В Україні вже неодноразово вводили режим НС на ринку електроенергії. За Арсенія Яценюка це робили шість разів. Останній період НП припав на кінець 2015 року - початок 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram