ГоловнаПолітика

Порошенко: Україна 21 рік йшла до введення електронного відшкодування ПДВ

"Рух до Євросоюзу відбувається, зокрема, з упровадженням автоматичного й ефективного відшкодування ПДВ".

Порошенко: Україна 21 рік йшла до введення електронного відшкодування ПДВ
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко провів нараду з приводу початку роботи в Україні електронного реєстру автоматичного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ).

Про це повідомляють на сайті президента.

Президент назвав дуже важливим початок роботи системи автоматичного відшкодування ПДВ, оскільки довгий час замість прозорої роботи відбувалися тільки спекуляції в цій сфері.

"Україна до цього дня йшла з 1996 року. 21 рік українські підприємці, українські бізнесмени очікували прозорості відшкодування податку на додану вартість. 21 рік, на жаль, система відшкодування ПДВ живила корупціонерів, які за непрозорі механізми відшкодування часто отримували хабарі. 21 рік, на жаль, з повітря бралися кошти, витягали з державного бюджету. І це мало величезні негативні наслідки для економіки", - сказав Порошенко.

Президент назвав запровадження електронного адміністрування повернення ПДВ одним з важливих етапів, який має величезну антикорупційну складову.

"Запам'ятайте сьогоднішній день - 3 квітня ми запускаємо систему прозорого громадського контролю за відшкодуванням ПДВ", - сказав Порошенко.

Серед переваг роботи системи він назвав скасування ручного режиму відшкодування податку і повну автоматизацію процесу: в реєстрі кожен зможе проконтролювати дату подання заяви про відшкодування, податок буде відшкодовуватися тільки в хронологічному порядку, система перевірок буде публічною, з обґрунтуваннями і певним терміном.

"Передача висновків стане чітко контрольованою, під певним терміном, і ніхто не зможе відстрочити без пояснень, або скасувати, або виключити зі списку того чи іншого суб'єкта-платника податків", - зазначив Порошенко.

Він також підкреслив, що нову систему створено за європейською моделлю адміністрування ПДВ, на відміну від тієї, що існувала в Україні - ганебна практика адміністрування цього податку в непрозорих умовах.

"На сьогодні ми стверджуємо - рух України до Європейського Союзу відбувається, в тому числі, з упровадженням автоматичного й ефективного, безкорупційного відшкодування податку на додану вартість", - сказав Порошенко.

Виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев'янко і президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер привітали створення і впровадження реєстру автоматичного відшкодування ПДВ і назвали його "кроком до прозорості в роботі Державної фіскальної служби".

Нагадаємо, з 1 квітня Мінфін запустив електронний реєстр відшкодування ПДВ. Усю вхідну інформацію до реєстру формує ДФС на підставі заявок бізнесу і закріплює це електронним цифровим підписом. Відшкодування відбувається в хронологічному порядку (підприємець, який першим подав, першим отримує кошти за всіх інших рівних умов) і на щоденній основі.

Наступним кроком, за словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, стане електронна митниця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram