ГоловнаПолітика

Гройсман анонсував запуск електронної митниці

Першим було введення системи ProZorro, другий крок - е-декларування, третій - електронне відшкодування ПДВ.

Гройсман анонсував запуск електронної митниці
Фото: kmu.gov.ua

Наступним кроком Кабінету Міністрів після запуску єдиного публічного відкритого реєстру відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) стане електронна митниця.

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляють на сайті Кабміну.

"Система, яка починає зараз роботу, повинна була існувати вже давно. Раніше питання ПДВ вирішувалося в ручному режимі, але нам вдалося змінити цю ситуацію. Рішення прийняті, вони будуть реалізовані. І це черговий крок. Першим було введення системи ProZorro, другий крок - електронне декларування, третій крок - електронне відшкодування ПДВ. Залишився четвертий крок, дуже важливий, - електронна митниця. І тут я думаю, що нам треба сконцентруватися і відпрацювати механізми", - зазначив прем'єр.

Він також додав, що над цим питанням зараз працюють Міністерство фінансів і Державна фіскальна служба.

Гройсман також наголосив, що роботу системи необхідно моніторити "24 години на добу, сім днів на тиждень", щоб уникнути спроб втручання в неї або зовнішніх загроз.

"Зараз важливо, щоб система працювала автоматично і прозоро", - сказав прем'єр.

Нагадаємо, з 1 квітня Мінфін запустив електронний реєстр відшкодування ПДВ. Усю вхідну інформацію до реєстру формує ДФС на підставі заявок бізнесу і закріплює це електронним цифровим підписом. Відшкодування відбувається в хронологічному порядку (підприємець, який першим подав, першим отримує кошти за всіх інших рівних умов) і на щоденній основі.

Голова податкового комітету Ради Ніна Южаніна прокоментувала запуск електронного реєстру відшкодування ПДВ, заявивши, що зараз за допомогою схем з цим податком із бюджету крадуть по мільярду гривень щомісяця. Це відбувається шляхом вкидання в систему електронного адміністрування ПДВ фіктивних податкових накладних, маніпуляцій із податковими накладними декількома платниками. При цьому ДФС на ці факти дивиться крізь пальці, стверджує депутат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram