ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні запускають відкритий електронний реєстр відшкодування ПДВ (оновлено)

Очікується, що вже з понеділка реєстр буде доступний на офіційному сайті.

В Україні запускають відкритий електронний реєстр відшкодування ПДВ (оновлено)
Александр Данилюк
Фото: slovoidilo.uа

Міністр фінансів Олександр Данилюк і в.о. голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан представили запуск відкритого електронного реєстру відшкодування ПДВ.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

"За останній рік це третій масштабний крок щодо викорінення корупції в Україні. 1 серпня обов'язковими стали публічні закупівлі через систему ProZorro. З 1 жовтня стартувало е-декларування. Тепер відшкодування ПДВ стає повністю прозорим. Вдячний усім, хто підготував цей важливий крок", - написав голова уряду.

Прем'єр-міністр також зазначив, що "всі спроби зірвати запуск автоматичного реєстру досі не дали результату". "Допускаю, що такі спроби зараз активізуються, як це вже було не раз при запуску інших антикорупційних кроків. Але ми зробимо все, щоб захистити цю прозору систему, щоб вона запрацювала і працювала в подальшому без будь-якого стороннього втручання. Звертаюся до українського бізнесу - в Україні система прозорого і чесного відшкодування ПДВ буде введена", - підсумував Гройсман.

"Спільними зусиллями Мінфіну, Казначейства і ДФС вже досягли результатів - реєстр запущено, відбувається його наповнення інформацією. Працюємо в вихідні для того, щоб з понеділка реєстр вже був доступний на офіційному сайті. Далі буде тривати робота з удосконалення реєстру на основі відгуків бізнесу", - написав Данилюк у своєму Facebook.

Обсяг відшкодування податку на додану вартість зріс на 40%, до 94,3 млрд гривень у 2016 році порівняно з 2015 роком.

Оновлено. Міністр фінансів Олександр Данилюк заявив про збої в роботі системи Акредитованого центру сертифікації ключів Державної фіскальної служби. При цьому він зазначив, що її роботу протягом дня вже вдалося частково відновити.

"Щодо запуску електронного реєстру ПДВ... Близько 11:00 ранку "поклали" систему Акредитованого центру сертифікації ключів у ДФС. Це безпрецедентна подія... За останніми даними, систему центру вдалося частково відновити. Продовжуємо наполегливо працювати, щоб, згідно із законодавством, завтра реєстр оприлюднити", - написав міністр у Facebook.

За словами Данилюка, всю вхідну інформацію в електронний реєстр автоматичного відшкодування ПДВ формує ДФС на підставі заявок бізнесу і закріплює ці дані електронним цифровим підписом.

"Тому безперебійна робота центру сертифікації ключів є обов'язковою для успішного запуску цього реєстру", - підкреслив міністр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram