ГоловнаСвіт

Вперше в історії США для затвердження міністра знадобився голос віце-президента

Проти Девос голосували всі демократи, до яких приєдналися двоє республіканців.

Вперше в історії США для затвердження міністра знадобився голос віце-президента
Бетси Девос
Фото: EPA/UPG

У вівторок, 7 лютого, Сенат США з великими зусиллями призначив Бетсі Девос на посаду міністра освіти.

Проти Девос голосували всі демократи, до яких приєдналися двоє республіканців. Голоси розділилися навпіл - 50 на 50. В такому випадку долю голосування вирішує віце-президент (голова Сенату), що він і зробив, підтримавши призначення Девос, пише "Голос Америки".

Вперше в американській історії для затвердження висунутого президентом кандидата на посаду в адміністрації потрібен такий крок.

У понеділок демократи в Сенаті зібралися на 24-годинну акцію, заплановану на знак протесту проти затвердження Девос. Позиція демократів в Сенаті ускладнювалася тим, що у сенаторів-республіканців більшість: п'ятдесят два голоси. Однак двоє республіканців приєдналися до демократів і проголосували проти Девос. Це - Сюзан Коллінз з штату Мен і Ліза Мурковскі зі штату Аляска. Це перший випадок розбіжності в лавах республіканців щодо номінованих президентом кандидатів.

Противники Девос побоюються, що вона може піти на невиправдані витрати і без того обмежених бюджетних коштів у рамках реформи освіти. Це, кажуть вони, може підірвати систему державної освіти в США, якою нині користуються дев'ять десятих учнів в країні.

До тепер в кабінеті Трампа призначені тільки п'ять міністрів, інші 10 ще не затверджені. Для порівняння, в першому кабінеті Обами в 2009 році до цього терміну було тільки три вакансії, а в 2001 році у Буша - жодної.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram