ГоловнаПолітика

Фійон вибачився перед французами, але з виборів не знявся

При цьому кандидат у президенти заявив, що не порушував закон.

Фійон вибачився перед французами, але з виборів не знявся
Фото: EPA/UPG

Кандидат у президенти Франції від правої партії "Республіканці" Франсуа Фійон, який потрапив у центр політико-фінансового скандалу через роботу його дружини та дітей, на прес-конференції в понеділок, 6 лютого, вибачився перед французами і визнав свою помилку. Однак він заявив, що в його діях не було нічого протизаконного, повідомляє RFI.

Фійон сказав, що розуміє емоції французів після викриттів стосовно членів його сім'ї, і пообіцяв прояснити ситуацію. Він заявив, що не порушував закон, і що всі його дії були прозорими.

Середню щомісячну зарплату своєї дружини Пенелопи в розмірі 3617 євро як його помічниці він назвав виправданою і додав, що його дружина дійсно була його співробітницею. Фійон заявив, що не бачить причин для відшкодування суми, яку його дружина отримала як його парламентський асистент.

Контракти його двох дітей він назвав абсолютно законними і зазначив, що серед клієнтів його консалтингової компанії не було жодного російського підприємства.

При цьому Фійон вибачився перед французами і визнав свою помилку і пообіцяв уже сьогодні ввечері опублікувати дані про своє майно.

За його словами, ніхто не може поставити під сумнів його перемогу на праймериз. "Мене вибрали мільйони французів, я не кандидат партії. Ніяка інстанція не має права ставити під сумнів результати голосування на праймериз", - зауважив він.

В оточенні Фійона представляли цю прес-конференцію як "контратаку". Багато хто називав її останнім шансом для кандидата, якого його власні однопартійці вже закликали відмовитися від боротьби за пост президента.

Скандал навколо кандидата від правих розгорівся після того, як сатиричне видання Le Canard Enchaîné розповіло про те, що дружина кандидата Пенелопа Фійон отримала більш ніж 800 тисяч євро, працюючи як парламентський асистент свого чоловіка і його "наступника" Марка Жуло, і близько 100 тисяч - у виданні Revue des deux Mondes, що належить товаришу Фійона Марку Ладрейту де Лашаррьєр. При цьому в журналі стверджують, що ніколи не бачили Пенелопу Фійон у редакції. Крім того, за даними ЗМІ, у неї не було ні пропуску в Національні збори, ні спеціальної адреси електронної пошти парламентського асистента. Прокуратура почала попереднє розслідування, допитала подружжя Фійонів і провела обшуки в парламенті і в Revue des deux Mondes.

Слідчі зацікавилися і виплатами Фійона на суму понад 80 тисяч євро його двом дітям. Політик наполягає, що дітям платив за юридичні послуги, хоча вони не були професійними адвокатами.

За даними останнього опитування громадської думки, опублікованого в Le Journal du Dimanche, 68% французів не хотіли би, щоб Фійон висувався в президенти. 77% опитаних не вважають його чесним.

Фійона вважають проросійським кандидатом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram