ГоловнаПолітика

РПР закликав прописати механізм громадського контролю за суддями в законопроекті про Вищу раду правосуддя

"Підзвітність суддів суспільству - один із стовпів судової реформи".

РПР закликав прописати механізм громадського контролю за суддями в законопроекті про Вищу раду правосуддя
Михаил Жернаков
Фото: Макс Требухов

Реанімаційний пакет реформ закликає внести в законопроект №5180 про Вищу раду правосуддя поправки, які б посилили вплив громадянського суспільства на процес призначення суддів.

Про це під час круглого столу, організованого Інститутом Горшеніна і РПР, сказав Михайло Жернаков, член Ради Реанімаційного пакета реформ, член Громадської ради доброчесності.

"Одним з ключових елементів судової реформи всі називають громадський контроль за суддями. Підзвітність суддів суспільству разом із незалежністю судової влади й оновленням суддівського корпусу - один із стовпів судової реформи", - заявив він.

Для цього було створено Громадську раду доброчесності, але в своєму нинішньому вигляді вона лише створює видимість громадського контролю. Насправді, зауважив Жернаков, Вища рада правосуддя, що відповідає за внесення подань про призначення судді, перебуває під контролем осіб, обраних самими суддями.

"Було створено Громадську раду доброчесності як механізм забезпечення громадського контролю. Але, на жаль, у ради немає ніяких юридичних механізмів впливу. Тому що її висновки, якими вони не були б - позитивними чи негативними, носять суто рекомендаційний характер. Ми можемо виходити на телебачення і розповідати, що ми думаємо з приводу того чи іншого судді, але в нинішньому вигляді це не матиме ніяких юридичних наслідків", - заявив Жернаков.

У зв'язку з цим РПР вимагає прийняти поправку, згідно з якою, якщо суддя отримує негативну характеристику від Громадської ради доброчесності, Вищій раді правосуддя необхідно 16 голосів з 21, щоб цього кандидата провести далі.

РПР вважає, що в іншому випадку досягнення судової реформи будуть нівельовані, а діяльність Вищої ради правосуддя зведена нанівець.

Законопроект про Вищу раду правосуддя №5180 необхідно прийняти для імплементації змін до Конституції в частині правосуддя і закону про судоустрій і статус суддів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram