ГоловнаПолітика

"Голос України" опублікував закон про Вищу раду правосуддя

Закон набуде чинності 5 січня.

"Голос України" опублікував закон про Вищу раду правосуддя
Фото: facebook Игоря Мирошниченко

Офіційна газета Верховної Ради "Голос України" в середу, 4 січня, опублікувала закон про Вищу раду правосуддя (ВРП), який набуде чинності 5 січня.

Вища рада правосуддя створюється шляхом реорганізації Вищої ради юстиції.

ВРП має повноваження звільняти суддів, вносити президенту подання про їхнє призначення, приймати рішення про порушення суддею або прокурором вимог про несумісність, притягувати їх до дисциплінарної відповідальності. Також ВРП може позбавляти недоторканності суддів, підозрюваних у кримінальних злочинах.

Окрім того, рада буде вирішувати питання переведення суддів, їхніх відряджень, а також затверджувати їхню кількість у судах. Також ВРП зможе призначати і звільняти голову Державної судової адміністрації та його заступників, керівників Служби судової охорони.

Вища рада правосуддя складається з 21 члена, із яких 10 обирає з'їзд суддів, по два призначає президент, Рада, з'їзд адвокатів, всеукраїнська конференція прокурорів і з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.

Рішення ради можуть бути оскаржені тільки у Верховному Суді. Голова Верховного Суду входить до складу ВРП за посадою.

Нагадаємо, 21 грудня 2016 року Рада прийняла один із ключових документів судової реформи - закон про Вищу раду правосуддя, а 3 січня президент Петро Порошенко підписав його.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram