ГоловнаПолітика

Медведчуку дозволяють літати в Москву, оминаючи заборону на пряме авіасполучення (оновлено)

Для кума Путіна роблять виняток.

Медведчуку дозволяють літати в Москву, оминаючи заборону на пряме авіасполучення (оновлено)
Фото: стоп кадр из видео

Пряме авіасполучення між Україною і Росією заборонене, однак для спецпредставника України в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Віктора Медведчука обидві держави роблять винятки, йдеться в розслідуванні програми "Схеми".

Журналісти "Схем" зафіксували, що прямі польоти в Москву Медведчук здійснював тричі. Зокрема, його бачили в аеропорту "Київ" увечері 14 листопада 2016 р. Журналісти зафіксували прямий переліт за допомогою трекінг-сервісу Flightradar, а також зафіксували вихід Медведчука в супроводі групи невідомих з борта літака який прилетів з Москви, і далі - з термінала аеропорту "Київ".

Ще двічі журналісти зафіксували, як літак "Фалькон 900", який використовує Медведчук, здійснив прямі авіаперельоти в РФ: 9 вересня (рейс "Київ-Москва") і 23 жовтня ("Фалькон 900" з'являється на Flightradar біля м. Анапа (РФ), облітає схід України і через Брянську область перетинає кордон з Україною, а через півгодини борт приземляється в Києві і його пасажирами виявляються Медведчук і його дружина Оксана Марченко).

Журналісти зазначають, що за 4 місяці спостережень усі інші приватні літаки для перельотів в Москву та інші російські міста використовували посадку в аеропорту Гомеля (Білорусь).

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян підтвердив "Схемам", що припинення прямого авіасполучення з РФ поширюється і на приватні літаки. "Така заборона поширюється на літаки реєстрації української або російської або, скажімо, якщо є сертифікат експлуатанта в Росії або в Україні. Водночас, теоретично, літаки іншої реєстрації можуть при отриманні згоди російської та української влади здійснювати перельоти між обома країнами. Фактично в 99 відсотках випадків такі перельоти не узгоджуються, тому комунікація йде через Мінськ чи інші держави", - розповів Омелян.

Журналісти зазначають, що "Фалькон 900" із бортовим номером P4-GEM, яким користується Медведчук, зареєстрований на острові Аруба (Нідерланди).

У прес-службі ГО "Український вибір - право народу", лідером якої є Медведчук, на запит програми "Схеми" повідомили, що дозвіл на пряме авіасполучення від української і російської влади Медведчук отримує для проведення офіційних переговорів.

"З огляду на діловий і гуманітарний характер поїздок, спрямованих на реалізацію інтересів України, такі дозволи на перельоти надаються компетентними органами регулювання авіаційного руху російської і української сторін", - зазначили в прес-службі.

Оновлення. Голова СБУ Василь Грицак на брифінгу в п'ятницю підтвердив, що Медведчук має спеціальний дозвіл від керівництва держави на виконання прямих перельотів у Москву. За його словами, це пов'язано з повноваженнями, які Медведчук виконує в рамках Тристоронньої контактної групи.

"Він дійсно періодично літає в Москву на своєму літаку, який зареєстрований, на жаль, не в Україні", - сказав Грицак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram