ГоловнаСвіт

В Азії стурбовані результатом президентських виборів у США, - Reuters

Експерти вважають, що Китай посилить свій вплив у світі незалежно від результату виборів президента США.

В Азії стурбовані результатом президентських виборів у США, - Reuters
Трамп и Клинтон
Фото: EPA/UPG

Незалежно від того, хто переможе на виборах президента США, країни Азії переглянуть свої відносини зі Сполученими Штатами.

Про це пише агентство Рейтер із посиланням на дипломатів і аналітиків.

На думку співрозмовників агентства, навіть у разі перемоги кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон, їй доведеться відновлювати довіру в Азії.

"З або без Трампа, це (результат виборів, - ред.) означає кінець американського лідерства, зокрема морального лідерства, - сказав колишній японський дипломат, який говорив на умовах анонімності. - Я не думаю, що це питання Трампа як фізичної особи, але питання американського суспільства, яке зробило цього чоловіка кандидатом від республіканців".

Найбільше в Азії стурбовані питанням протекціонізму в торгівлі, оскільки експорт становить чверть ВВП Азії, а п'ята його частина припадає на США, відзначає агентство.

Зокрема, йдеться про угоду про транстихоокеанське партнерство (ТТП), яке відстоює діючий президент США Барак Обама з метою збільшення впливу США в Азії. Однак, як зауважує Рейтер, як Трамп, так і Клінтон виступають проти цієї угоди, яка має на увазі створення зони вільної торгівлі між 12 країнами, за винятком Китаю.

Колишній міністр фінансів Індонезії Чатіб Басрі сказав Рейтер, що ТТП "є важливим інструментом для повороту США в бік Азії". "Існує свого роду суперництво між Америкою і Китаєм, і шлях, яким Америка може потрапити в Азію з ТПП", - сказав він.

Як зазначає агентство Рейтер, більш ізоляціоністська і протекціоністська позиція обернеться для США втратою впливу в Азії. При цьому Китай у такому разі може вийти переможцем, оскільки невизначеність щодо майбутньої політики Вашингтона в Азії підштовхує країни регіону до тіснішої співпраці з Пекіном.

"Якщо США вийдуть з ТПП, то це, без сумніву, збільшить вплив Китаю в Азії", - сказав Канті Баджпаі, професор азіатських досліджень у Школі публічної політики Лі Куан у Сингапурі.

"Критика США внутрішніх проблем у Таїланді, на Філіппінах і Малайзії вже віддалила ці країни і змусила їх схилитися до Пекіна. Вихід з ТПП допоможе Китаю геополітично", - зазначив він.

Гарет Лезер, старший економіст Capital Economics в Азії, заявив, що Філіппіни, Тайвань і Південна Корея є економіками, що розвиваються в Азії, найбільш уразливі до президентства Трампа. "Можливо, найбільший ризик для економіки регіону становить не торгова політика Трампа, а його зовнішня політика", - зазначив економіст.

Експерти відзначають, що прихильність Трампа до чинних угод про співпрацю в галузі безпеки також викликає сумніви, оскільки раніше республіканець заявляв, що Японія і Південна Корея мають "платити більше" за військову присутність США в регіоні, а також що їм потрібно розвивати свій ядерний потенціал, щоб протистояти Китаю і КНДР.

При цьому експерти очікують, що Клінтон буде дотримуватися політики Обами, проте вважають, що буде вести її більш агресивно.

"Питання в тому, чи зможуть США відстояти своє світове лідерство, - зазначив Джеспер Колл, генеральний директор фонду WisdomTree Японії. - Всі мої китайські друзі кажуть: "Ми думали, що ми керуватимемо світом через 20 років. Тепер це буде в січні". Це не жарт. Це природний розвиток подій", - сказав Колл.

Нагадаємо, вибори президента США проходять сьогодні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram