ГоловнаСвіт

У ЄС відреагували на перемогу Трампа (оновлено)

Федеріка Могеріні вказує на глибину відносин США і Європи.

Зв'язки між ЄС і США глибші від будь-яких змін у політичній ситуації. Про це у своєму Твіттері написала високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні.

"Відносини між ЄС і США глибші від будь-яких змін у політиці. Ми продовжимо спільну роботу, знову відкриваючи силу Європи", - написала вона.

Президент Європейського парламенту Мартін Шульц, своєю чергою, назвав перемогу Дональда Трампа "безсумнівною і її потрібно поважати", додавши, що ця кампанія не увійде в історію як найкраща, "сарказм і поляризація підживлювали її". "Перед Трампом стоїть завдання об'єднати роз'єднану країну", - сказав Шульц, додавши, що президент США повинен сприяти вирішенню криз у Сирії, Іраку, Лівії та Україні.

"ЄС має намір підтримувати наявні відносини. Ми сподіваємося на це і від майбутнього президента США", - зауважив він.

(доповнено) У спільній заяві президентів Європейської ради Дональда Туска і Єврокомісії Жана-Клода Юнкера лідери ЄС висловили щирі вітання 45-му президентові США Дональду Трампу.

"Сьогодні зміцнення трансатлантичних відносин важливіше, ніж будь-коли. Тільки шляхом міцного співробітництва ЄС і США можуть продовжувати приносити результати у протидії безпрецедентним викликам, зокрема таким, як ІДІЛ, загроза суверенітету і територіальній цілісності України, кліматичні зміни та міграція", - наголошено в заяві, передає Укрінформ.

"Стратегічне партнерство між Європейським Союзом і Сполученими Штатами базується на наших спільних цінностях свободи, прав людини, демократії та довіри до ринкової економіки", - наголошено в заяві.

Лідери ЄС відзначили, що саме сьогодні зміцнення трансатлантичних відносин набуло особливої важливості.

Туск і Юнкер запросили новообраного американського президента якомога швидше відвідати Європу для участі в саміті ЄС-США, який пройде 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram