ГоловнаПолітика

Я розцінювала б е-декларації як вкрай потрібний перший крок, - Елла Лібанова

Директор Інституту демографії вважає, що вони створюють громадський тиск на владу.

Я розцінювала б е-декларації як вкрай потрібний перший крок, - Елла Лібанова
Элла Либанова
Фото: Макс Требухов

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова вважає, що електронні декларації були дуже важливим першим кроком у боротьбі з корупцією.

"Я розцінювала би це як перший крок, украй потрібний перший крок. І, не покладаючи надій винятково на наших партнерів, громадянське суспільство має достатньо важелів впливу якщо не на владу, то на громадську думку. А влада прислухається до того, що робить громадянське суспільство. Українська влада, коли на неї тиснуть, починає прислухатися. Рефлексія при владі є, вона поки що не настільки нахабна, щоб можна було очікувати, що вона не буде реагувати ні на що", - заявила вона під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

Лібанова вважає, що наступного року заповнювати електронні декларації повинні й інші державні службовці. "Те, що таку вимогу наступного року поширять на всіх державних службовців, не бачу нічого поганого. Якщо впораються з аналізом декларацій, які подали перша-друга категорія, то можуть впоратися і з наступними", - заявила вона.

При цьому з ідеєю подачі нульових декларацій Лібанова не згодна.

Нагадаємо, 30 жовтня в Україні завершилася подача чиновниками вищого рівня електронних декларацій. Введення системи е-декларування в рамках боротьби з корупцією було однією з умов Євросоюзу для надання Україні безвізового режиму.

Декларування показало: люди, які перебувають при владі, мають величезні статки. Зокрема, сума коштів, задекларованих народними депутатами, дорівнює 12,3 млрд грн. Це 31% державного бюджету Молдови на 2016 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram