ГоловнаПолітика

Ложкін: додаткові інвестиції можна залучити за допомогою держпідтримки кіновиробництва

Голова АП зацікавився світовим досвідом у цій сфері.

Голова АП Борис Ложкін вважає, що залучити додаткові інвестиції в економіку можна за допомогою державної підтримки кіновиробництва. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"У більшості європейських країн є цікаві кейси залучення інвестицій і стимулювання різних секторів економіки за допомогою підтримки кіновиробництва. Один з найбільш показових - хорватський. У цій країні знімали епізоди декількох сезонів суперрейтингового серіалу "Гра престолів". Американський кабельний гігант HBO вибрав Хорватію не тільки через красиві краєвиди Адріатичного узбережжя і палаци Дубровника. Головна причина - зиск. Річ у тому, що уряд відшкодовує кіновиробникам, які знімають на території Хорватії фільми і серіали, 20% витрат", - повідомив він.

Як зазначив Ложкін, витрачені гроші повертаються в держбюджет із плюсом. Тільки за останній рік американські і європейські продакшн-компанії зняли в Хорватії понад десяток повнометражних фільмів і серіалів.

"Країна отримала мільйонний прибуток - кожен вкладений державою 1 євро приносить бюджету згодом 1,3 євро. Звідки дохід? Разом із грошима, які привозить і вкладає в країну кіноіндустрія, активізується розвиток суміжних секторів економіки: сервісу, інфраструктури, туризму, ринку праці. З того моменту, як стало відомо про зйомки "Гри престолів" у Дубровнику, потік туристів у це місто щорічно збільшувався на 10%. А в Чехії, де працює аналогічна хорватській програма, за п'ять років її існування створено понад 10 тисяч нових робочих місць у сфері кіновиробництва", - написав він.

За даними дослідження компанії "Tourism Competitive Intelligence", 2014 року близько 45 мільйонів туристів вибирали для подорожей країну, в якій було знято вподобаний цими людьми фільм чи серіал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram