ГоловнаПолітика

Голова ДАБК закликав Раду затвердити законопроект проти будівельних афер

Щоб викорінити будівельні афери, необхідно змінити законодавство.

Голова ДАБК закликав Раду затвердити законопроект проти будівельних афер
Фото: Макс Требухов

Щоб викорінити будівельні афери, необхідно змінити містобудівне законодавство.

Про це заявив голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев.

За його словами, в результаті реформи 2011 року об'єкти будівництва поділили на 5 категорій складності, причому перші 3 категорії дозволили будувати за декларативним принципом. Це створило можливості для маніпуляцій із боку недобросовісних забудовників.

"Будівельні аферисти, використовуючи законодавство у власних цілях, подають у деклараціях недостовірні відомості, наприклад, про наявність документів на землю або містобудівних умов і обмежень забудови. Під час перевірок Держархбудінспекція виявляє такі порушення, але часто пізно - забудовник уже вигнав "коробку" будівлі, а люди вклали в незаконне будівництво свої кошти", - пояснив Кудрявцев.

Щоб припинити незаконні оборудки, необхідно затвердити зміни в законодавчій площині. 12 липня парламент ухвалив законопроект 4733-1, який спрощує дозвільну систему для нескладних будівель. Він усуває штучний поділ об'єктів будівництва на 5 категорій і залишає поділ за класами наслідків - незначний, середній і значний. При цьому об'єкти незначного класу наслідків можна буде починати будувати відразу після подачі повідомлення, а об'єкти середнього і значного класів будуть переведені винятково на дозвільну систему.

"Реалізація запропонованих змін на практиці кардинально зменшить кількість проблемних забудов, знизить ризики для людей, які вклали гроші в будівництво, і дасть можливість запобігати конфліктам на їх початковому етапі", - підсумував Кудрявцев.

Він також висловив надію, що Верховна Рада восени підтримає цей законопроект у другому читанні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram