Як агент України Дональд Трамп не дає зірватися мирному планові Порошенка

Нещодавно в мережі почали з’являтися численні згадки про те, що Дональд Трамп виключив з програми Республіканської партії США пункт про передачу Україні летального озброєння. Українська медіаспільнота одразу ж засудила кандидата-республіканця, при цьому не соромлячись вкотре обізвати його агентом впливу Путіна.

Фото: EPA/UPG

Однак, чи дійсно цей факт є настільки кричущим? Адже сама Україна на зовнішній арені всіляко намагається продемонструвати свою миролюбність і націленість на мирне вирішення конфлікту (читай – російської агресії) на Сході. Чому ми раптово обурюємось через те, що нам ніхто не передасть десятки танків і ракет, так ніби ми б почали активний наступ на Донбасі після того, як їх отримаємо?

Насправді навіть якби США передали Україні стільки ж озброєння, скільки в неї вже є (включно з тим, що законсервоване на БЗОТах – базах зберігання озброєння та техніки, у які перетворювали боєздатні військові частини по всій Україні з 2005 року) то навряд чи б Порошенко наважився на наступальні дії силами хоча б однієї бригади, не те що всього фронту. Якось так і склалася політична кон’юнктура – ми ніби мирні, хочемо лише миру і ні в якому разі не збираємось стріляти по терористах.

Нещодавній візит прем’єр-міністра Канади Трюдо і його зустріч з Порошенком достатньо показові, саме Трюдо є представником тих світових демократичних еліт, які не наважуються на рішучі дії до останнього, поки не стає пізно. Йому належить вислів: «Коли ви стріляєте по терористах, вони вас перемагають». Власне кажучи, можливо подібне капітулянтство і в нагоді для Канади, яка не веде воєн вже достатньо давно, однак, які нам можуть передаватись озброєння, коли наша влада вирішує військові питання методами Винниченка?

Не потрібна зброя тому, хто не збирається воювати. На жаль, це про нас. Справа зовсім не в Трампові, який не хоче нам надавати зброю. До речі, чому немає шквалу критики у бік Обами і демократів, адже вони так само як і Трамп проти надання Україні летального озброєння? І вся річ у тому, що перемога Хілларі Клінтон з Демократичної партії теж означатиме відсутність поставок летальних озброєнь для України. І вся проблема знову не в них, а лише в нас. Уявіть собі який тиск би почала світова єврейська громада, якби США раптово відмовилися від партнерства з Ізраїлем? А тепер подивіться на кілька гнівних постів у Фейсбуку – ось це те, на що спроможні ми. І нажаль, на такому рівні з нами і рахуються.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram