ГоловнаПолітика

Тарасюк пішов з групи із зв'язків з Польщею у знак протесту проти рішення Сейму

Комітет Ради із закордонних справ ухвалив різку заяву.

Тарасюк пішов з групи із зв'язків з Польщею у знак протесту проти рішення Сейму
Борис Тарасюк
Фото: Артем Атаманюк

У знак протесту проти резолюції Сейму Польщі, в якій Волинська трагедія визнається геноцидом, народний депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк склав із себе повноваження голови групи з міжпарламентських зв'язків з Польщею.

Про це повідомляється на сайті партії.

Рішення польського парламенту Тарасюк вважає "викривленою, політично і юридично некоректною оцінкою" подій на Волині та "антиукраїнським кроком".

"Це мій особистий протест проти антиукраїнського, безвідповідального і неконструктивного рішення польського парламенту, спрямованого на підрив відносин між нашими країнами. На жаль, ми не бачимо готовності до співпраці і спілкування з подібною комісією польського Сейму, голова якої якраз і виступив ініціатором нинішнього антиукраїнського рішення. Більш того, на наші численні звернення до комісії, пропозиції щодо спільного врегулювання цього непростого питання ми не отримали жодної відповіді", - сказав депутат.

За його словами, рішення Сейму може мати вкрай небезпечні наслідки для взаємин між країнами.

"Воюючи з минулим, польські націоналістичні політики, головним чином правляча партія «Право і справедливість», заклали вибухівку під відносини між Україною і Польщею. За спекуляціями на почуттях поляків, родичі яких загинули на так званих «східних кресах Польщі», які сьогодні є українською територією, стоять приховані територіальні претензії політиків, викривлення української історії і приниження тисяч українців, які загинули під час цієї різанини", - обурився Тарасюк.

Депутат зазначив, що у відповідь на такі дії комітет із закордонних справ Верховної Ради прийняв заяву, в якій розцінив резолюцію "як провокаційну акцію націоналістичних сил в Республіці Польща і як таку, яка свідомо спрямована на підрив дружньої атмосфери українсько-польських взаємин". Також у комітеті відзначили, що повернення до хворобливих для українського і польського народу історичних проблем відбулося в момент найбільшої вразливості України через війну з Росією. У цій війні, як зазначили депутати, Україна захищає від агресора в тому числі Польщу.

Нагадаємо, польський Сейм (нижня палата парламенту) в п'ятницю, 22 липня, 432 голосами прийняв резолюцію, в якій Волинська трагедія визнається геноцидом. Відповідно до рішення 11 липня відзначатиметься в Польщі як День пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої.

У цьому році виповнюється 73-тя річниця Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків і українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України.

Збройні конфлікти між поляками і українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різанина (в Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися в інших регіонах. Точна кількість загиблих в цих конфліктах невідома досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram