ГоловнаПолітика

Порошенко підтвердив обіцянку прописати в Конституції кримськотатарську автономію

Президент хоче переписати 10 розділ Основного закону.

Порошенко підтвердив обіцянку прописати в Конституції кримськотатарську автономію
Фото: twitter.com/poroshenko

Президент Петро Порошенко підтвердив обіцянку внести зміни до Конституції в частині створення кримськотатарської автономії.

Про це він сказав, виступаючи на урочистому засіданні Ради з нагоди Дня Конституції.

"Так само, як і деокупація Донбасу, на порядку денному стоїть і питання повернення Криму. І ще раз наголошую, що ми повинні почати процес внесення змін і доповнень до розділу 10 Конституції України, який називається "Автономна Республіка Крим". Так, пане Мустафо [Джемілєв] і пане Рефате [Чубаров]? Ці зміни повною мірою випливають з невід'ємного права кримськотатарського народу на самовизначення в складі суверенної і незалежної української держави. Звичайно і розуміється, разом з повним гарантуванням рівних прав та громадянських свобод для етнічних українців, росіян та інших етносів півострова", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, вперше про те, що потрібно переписати 10 розділ Конституції України і прописати створення кримськотатарської автономії, Порошенко сказав 18 травня.

Кримські татари публічно говорять про національно-територіальну автономію вже два роки.

Восени 2015 року голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров звернувся до Конституційної комісії з пропозицією внести відповідні зміни до Конституції.

Сьогодні 10 розділ Конституції складається з шести статей, які передбачають, що Крим - це невід'ємна частина України, яка, однак, має власні Конституцію, парламент, уряд. Окрема стаття регулює питання, які перебувають у віданні кримської влади. Також Конституція передбачає існування представництва президента України в Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram