ГоловнаПолітика

Яценюк зустрівся з американськими міністрами торгівлі і фінансів

Колишній прем'єр відзначив зроблене під час свого прем'єрства.

Лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк у Вашингтоні зустрівся з міністром торгівлі США Пенні Прітцкер і міністром фінансів Джейкобом Лью.

Як повідомляє прес-служба НФ, Яценюк нагадав, що в минулому році підписано план дій із залучення американських інвестицій в українську економіку. В рамках цього плану було прийнято законодавство про державні публічні закупівлі, розпочато процес приватизації, пройшли зміни в Державній фіскальній службі, удвічі зменшено податок на заробітні плати, відбувся процес дерегуляції.

"Тепер треба говорити про майбутнє. І наша дорожня карта з Міністерством торгівлі США вимагає подальшого виконання. В першу чергу - це дерегуляція. І основне, на чому ми сконцентрувалися, - це реформа Державної фіскальної служби і митниці", - повідомив він після зустрічі.

Яценюк наголосив, що американський уряд виділяє фінансові ресурси і технічну допомогу для реформування української митниці, "щоб побороти там корупцію, щоб спростити митні процедури і зробити українське податкове законодавство і українську податкову службу близькими до платників податків, як це зроблено в Сполучених Штатах Америки".

"Тому підтримка уряду і української держави з боку Сполучених Штатів Америки в реформуванні митної та податкової служби - це зараз не просто задекларовано, а під це виділено кошти і команду людей, які працюють в Державній фіскальної службі", - нагадав він.

Лідер "Народного фронту" також зазначив, що під час перебування на посаді голови уряду України він у співпраці з міністром фінансів США провів одну з найбільших реструктуризацій боргів у світовій історії.

"Україна списала 20% боргів. Завдяки цьому ми зекономили мільярдні кошти в державному бюджеті, які зараз спрямовуються на потреби українських військовослужбовців і пенсіонерів, які зараз можуть використовуватися для того, щоб українська економіка розвивалася. Так, як ми два роки тому і спрогнозували, українська економіка нарешті вперше почала демонструвати позитивні сигнали", - зауважив Яценюк.

Він наголосив на необхідності "рухатися далі", перш за все у виконанні програми співробітництва з міжнародними фінансовими інститутами і в першу чергу з Міжнародним валютним фондом.

Яценюк також проведе зустріч з першим заступником виконавчого директора МВФ Девідом Ліптоном. Колишній прем'єр перебуває у Вашингтоні на запрошення Білого Дому.

Заплановані зустрічі лідера "Народного фронту" зі сенаторами Річардом Дурбіним, Робертом Коркером, Джоном МакКейном, іншими основними представниками Демократичної і Республіканської партій. 28 червня відбудеться зустріч Яценюка з віце-президентом США Джозефом Байденом.

У Вашингтоні лідер "Народного фронту" планує обговорити нинішні результати і подальші завдання українських реформ з авторитетними експертами і фахівцями під час виступу в Атлантичній Раді і Брукінгському інституті.

Він також взяв участь в допрем'єрному показі фільму Breaking Point ("Точка зламу"). Це документальний фільм про події в Україні під час Революції Гідності та розгортання російської війни проти України. Фільм зняв відомий американський документаліст, триразовий володар премії "Оскар" Марк Джонатан Гарріс, який в роботі над фільмом співпрацював з українським режисером Олесем Саніним. Арсенія Яценюка запрошено на захід як одного з учасників фільму, який давав для нього інтерв'ю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram