ГоловнаПолітика

Збільшення квот запустить цілий пласт української культури в радіоефір, - Сюмар

У "Народному фронті" сподіваються на формування української культури

Збільшення квот запустить цілий пласт української культури в радіоефір, - Сюмар
Фото: nfront.org.ua

Заступник голови фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар вважає компромісним рішенням Верховної Ради про надання квот на український контент у радіоефірі. За її словами, над ухваленим законопроектом працювали автори альтернативних законопроектів, музиканти, представники громадськості, музичної та радіоіндустрії.

"Ми дійшли згоди про те, що кожна третя пісня в радіоефірі буде українською мовою, що щонайменше 60% української мови буде в українському радіоефірі (мова йде про передачі і ток-шоу - ред.). Ми дійшли згоди про те, що це буде вимірюватися двічі на день блоками по 7 годин, тобто ця квота має дотримуватися саме вдень. Українська пісня не буде "затиснута" в ніч або в ті години, коли ніхто не слухає радіо", - пояснила вона.

Голова профільного комітету підкреслила, що ухвалення цього законопроекту дозволяє не просто запустити українську мову в радіоефір, а дає можливість запустити цілий пласт української культури".

"Пісні замовлятимуться українським композиторам, українським поетам. Їх будуть записувати українські виконавці на українських студіях. Давайте почнемо формувати українську культуру з цього закону", - заявила вона.

Представник "Народного фронту", віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко нагадав, що цей закон передбачає квоту у 35% для пісень українською мовою і при цьому враховує інтереси радіостанцій, оскільки передбачає перехідний період.

Крім того, за його словами, закон визначає відповідні повноваження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо ліцензування та моніторингу. Він зазначив, що "це питання не тільки мовне, але й питання гуманітарної, а отже національної безпеки".

Інший представник фракції "Народний фронт", автор попередньої версії цього закону Олег Медуниця заявив, що "ухвалення цього епохального закону допоможе подолати інформаційну агресію Російської Федерації, яка відбувалася всі 25 років з моменту відновлення української держави".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram