ГоловнаСуспільствоВійна

Контактна група домовилася про режим тиші в зоні АТО з 23 грудня

Сьогоднішнє засідання було останнім у цьому році

Контактна група домовилася про режим тиші в зоні АТО з 23 грудня
Фото: EPA/UPG

Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі домовилася про введення беззастережного режиму тиші в зоні антитерористичної операції з 00:00 23 грудня.

Про це повідомила в Фейсбуці прес-секретар представника України на переговорах Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"Сьогоднішня зустріч була останньою в цьому році. Головним підсумком роботи Тристоронньої контактної групи в 2015 році є припинення масштабного кровопролиття... Є домовленості про повний і беззастережний режим тиші, починаючи з 00:00 в ніч із 22-го проти 23 грудня 2015 року. Ця ініціатива потрібна насамперед мирним жителям Донбасу, щоб вони могли в мирі зустріти Різдво Христове та Новий рік", - написала Оліфер.

Вона також повідомила, що підгрупа з питань безпеки також продовжує роботу з розмінування - на декількох ділянках підконтрольній Україні територій цей процес уже почався, проте не скрізь його можна продовжити через відновлення обстрілів.

"Щодо проблеми звільнення полонених - на жаль, поки що немає зрушень. Разом із тим, Україна як і раніше вірить у те, що хоча б деякі українські громадяни все-таки зможуть повернутися до своїх родин із полону ще до кінця цього року", - сказала Оліфер, зазначивши при цьому, що підгрупі вдалося "зрушити з місця" роботу з пошуку зниклих безвісти.

"Міжнародний Комітет Червоного Хреста буде залучений до цієї роботи. Окремою проблемою є відсутність доступу міжнародних гуманітарних організацій до українських полонених. Також ув'язнені, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі на непідконтрольній Україні частині Донбасу і хочуть відбувати покарання на підконтрольній Україні території, все ще не можуть цього зробити", - зазначила вона.

В економічній підгрупі продовжують шукати механізм погашення боргів за воду на непідконтрольних Україні територіях. За словами Оліфер, в цей час заборгованості за споживання води в окремих районах Донецької і Луганської областей становить кілька сотень мільйонів гривень. Після того, як цей механізм буде знайдено, розпочнуться роботи з відновлення водопостачання в цих районах.

Політична підгрупа сьогодні не збиралася.

Водночас ситуація в зоні АТО залишається напруженою. Бойовики продовжують обстріли та збройні провокації, а сьогодні вони зайняли селище Комінтернове, що розташоване в "сірій зоні" за 24 км від Маріуполя.

Нагадаємо, термін Мінських угод завершується в 2015 році. Про підготовку зустрічі лідерів країн "Нормандської четвірки" для продовження терміну дії документа на 2016 рік інформації поки що немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram