ГоловнаПолітика

Маріуполь розчарований

У трьох містах Донбасу: Красноармійську, Сватовому і Маріуполі - місцеві вибори закінчились, так і не почавшись. У Красноармійську бюлетені надрукувала друкарня, з якою не уклали договору. І попри те, що Центральна виборча комісія ухвалила рішення проводити там голосування, вибори так і не відбулися. У Сватовому комісія під час затвердження тексту бюлетенів допустила серйозну помилку: якщо партія не висувалася на окрузі кандидата, її не включали в бюлетень для цього округу.

Невизначена ситуація в Лисичанську, де 10-12 назв партій були написані в бюлетенях з помилками. Президентська партія оголосила про зрив виборів у місті, втім представники мережі «Опора» стверджують, що вибори таки відбулися.

Найбільшого резонансу набула ситуація в Маріуполі, де ще задовго до виборів виник конфлікт між членами ТВК. До зриву виборів призвів ціла низка порушень, виявлених під час випуску бюлетенів у друкарні компанії Ріната Ахметова.

Подробиці з Маріуполя – в матеріалі LB.ua.

«На президентських виборах нам бюлетені відправляли по морю. І нічого, встигли...», – оптимістично коментував представник від «Батьківщини» Олександр Ярошенко стан підготовки до виборів у суботу опівдні, коли територіальна виборча комісія після тривалих конфліктів нарешті змінила місце проведення засідань: із підвального залу Будинку культури металургів, що належить «Метінвесту» Рината Ахметова, переїхала в комунальне підприємство – так званий «шаховий клуб».

Зміна приміщення, де засідала комісія і куди після виборів повинні звозити бюлетені з усіх дільничних комісій, було одним з-поміж близько десятка питань, котрі заводили роботу тервиборчкому в глухий кут впродовж останніх кількох тижнів. Та найбільше протиріччя виникло через друк бюлетенів в друкарні газети «Приазовський робочий», що входить в групу «Сегодня мультимедиа», котра, знову ж таки, є частиною підконтрольної Ахметову компанії – СКМ.

«Опоблок може в місті набрати відсотків 20%, то хай так і набирає, а не 70-80%, як йому домальовують на кожних виборах», – переконував кандидат в мери від партії «Укроп» Руслан Соколов, пригадуючи 2004 рік, коли в місті за Віктора Януковича нарахували 103% голосів. «Це ж абсурд друкувати бюлетені в компанії Ахметова, спонсора Опоблоку, що є учасником виборчого процесу. Ну хоч би видимість зробили, що все «чисто», – додає він.

П'ять на дев'ять

З початку жовтня Центральна виборча комісія змінювала голову і деяких членів тервиборчкому в Маріуполі тричі. В кінцевому варіанті її очолила Ірина Юріна – представниця новоствореної партії «Нова держава», до якої входять колишні комуністи та соціалісти. Як пишуть ЗМІ, Юріна раніше була директором ательє, власниками якого значиться в тому числі Ахметов і Вадим Новинський.

Ірина Юріна - в центрі
Фото: Макс Левин
Ірина Юріна - в центрі

Сам склад комісії був поділений на умовну «продемократичну частину» та тих, хто офіційно чи ні представляв Опоблок. Із 16 членів комісії початково 11 були делеговані від «демократів». Втім, згодом Радикальна партія завела в комісію двох фактичних представників Опоблоку: працівників «Метінвеста» Олександра Дятченка та Олексія Томашкова. «Двох членів комісії ми відкликали за їхнім бажанням, і фактично всі рішення голосувались: п'ять на дев'ять. Тобто у нас була більшість, – розповіла LB.ua член тервиборчкому від «Народного фронту» Наталія Кащій. – Я працюю в комісіях на виборах п'ятий раз, такого в Маріуполі ще не було. Завжди ми (представники демократичних сил – ред.) – в меншості».

За два дні до виборів комісія проголосувала за передрук бюлетенів, оскільки ті виготовлялися в компанії Ахметова без належного контролю.

А отже, ЦВК, що розглядала рішення тервиборчкому, не погодилась на передрук і постановила на виборах користуватись «старими» бюлетенями.

«Бюлетені просто впали…»

За день до голосування як одна, так і інша частина комісії домовилися йти на компроміс: змінили місце проведення засідань, визначили осіб, котрі прийматимуть бюлетені з ДВК тощо. Однак, під час прийому у друкарні на підлозі знайшли 22 незапаковані бюлетені, непроштамповані пачки з бюлетенями і розбіжності у їх кількості в кожній пачці. «Під час знищення (бракованих бюлетенів – ред.) була присутня комісія із трьох осіб, все перераховувалось і перевірялось... Нічого під ногами я не помічала. Я вважаю, що це могли підкинути», – намагалась пояснити начальник цеху друкарні Наталія Бочарова після емоційної перепалки з окремими членами комісії і представниками партій, що спостерігали за цим дійством.

«Підкинули?.. Хто зна... Все може бути. Але це складно (підробити бюлетені – ред.). Я думаю, що це – «косяк» друкарні. Бюлетені просто впали, їх не помітили, і так сталось», – реагували на закиди працівниці друкарні кандидати від партії «Сила людей».

«Що, риги, догрались?!», – кричав кандидатові в депутати міськради від Опоблоку і за сумісництвом директору ахметівської друкарні представник від «Батьківщини» Олександр Ярошенко.

Члени тервиборчкому, кандидати і їхні представники заполонили цех друкарні, оглядали запаковані пачки з бюлетенями, фотографувались на їх фоні. На півтора години цей процес перервала слідчо-оперативна група СБУ для проведення слідчих дій. Загалом, міліція та СБУ більше десятка разів приїжджали за викликом у друкарню, щоб фіксувати чергові порушення.

Фото: Алина Смутко

«Нехай фіксують, що ми тут є, ми працюємо... А то зараз ЦВК призначить нову комісію, а нас звідси викинуть», – говорила одна з членів виборчкому, пояснюючи причину виклику правоохоронців.

Згодом члени тервиборчкому склали акт, де зазначили, що відмовляються приймати бюлетені з друкарні через порушення. Не погодилась із цим фактом лише голова комісії і швидко покинула приміщення друкарні. А її колеги звернулись в ЦВК з проханням перенести вибори на 15 листопада.

ЦВК проти

Близько до опівночі ЦВК провела своє останнє засідання напередодні дня голосування, однак, так і не відповіла членам ТВК на їх звернення. Більше того, дозволила голові комісії звертатися до прокуратури, міліції з проханням порушити кримінальні провадження за фактами перешкоджання волевиявлення громадян.

Під ранок членам ТВК почали приходити СМС від голови комісії з попередженнями про кримінальну відповідальність і вимогою таки провести вибори в Маріуполі. Та в друкарні на це реагували зі сміхом.

Фото: facebook/Анастасия Магазова

«Я звикла до такого. Останній тиждень навіть дітей в школу не воджу, за ними почали приходити якісь невідомі чоловіки... На щастя, вчителі знають нас, батьків, в обличчя», – відреагувала на погрози член комісії Наталія Кощій.

Без права голосу

Вранці у день виборів практично не було сумніву, що голосування у Маріуполі провести неможливо: бюлетенів на дільницях не було. Хоча виникали підозри щодо так званого силового сценарію. Періодично серед учасників виборчого процесу ширилися чутки про «тітушок», які от-от штурмуватимуть друкарню, або про намір ЦВК таки «продавити» голосування.

Фото: Макс Левин

До речі, із офіційних заяв в день виборів відчувалося протистояння між керівником ЦВК Михайлом Охендовським і президентом Петром Порошенком. Зокрема, Охендовський кілька разів впродовж дня заявляв, що вибори в Маріуполі ще можуть відбутися, навіть якщо бюлетені поступлять на дільниці о 18 годині. Заяви глави держави звучали в контексті необхідності проведення голосування у найбільшому неокупованому місті Донецької області, але уже не 25 жовтня.

«Думаю, вся ця історія наслідок того, що вони (Опоблок – ред.) не очікували такого супротиву, такого резонансу в ЗМІ. Хотіли все тихо тут провести, як завжди», – припускає кандидат від «Сили людей» Петро Андрющенко з приводу того, що стало причиною зриву виборів.

Іншої думки притримувався член ЦВК, що курував організацію цих виборів в Маріуполі, Олександр Шелестов, що до призначення на посаду працював юристом Партії регіонів. «Такого зухвалого відношення членів комісії, які представляють у переважній більшості коаліційні парламентські сили, ми не очікували, незважаючи на попередження і з моєї сторони, і зі сторони ЦВК про кримінальну відповідальність за зрив виборів», – заявив він в коментарі LB.ua.

Натомість глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрацій Павло Жебрівський усю відповідальність поклав на Центрвиборчком.

«ЦВК мала реагувати на підтексти, тобто максимально прибрати перешкоди (для проведення виборів – ред.). Якби в суботу вони ухвалили рішення про передрук бюлетенів, у нас би було достатньо часу, щоб це реалізувати. Так, ми втратили би фінансові ресурси, але все одно будемо передруковувати. І не врахувати це не могла ЦВК», – заявив він.

На запитання, яка роль в цьому процесі Ахметова, Жебрівський відповів: «Я не можу сказати, що Ахметов зірвав вибори. Я можу сказати, що його представники зацікавлені в тому, щоб «перегнути» (результат голосування – ред.) в якусь сторону». «Зірвало вибори становлення демократії», – пафосно говорив він.

Фото: facebook.com/anton.komaroff

Погоджується з Жебрівським щодо вини ЦВК і народний депутат від БПП «Солідарність» Єгор Фірсов: «Винуватцем зриву я вважаю ЦВК на чолі з Охендовським. Через їхні непрозорі і незаконні рішення із заміни членів ТВК почалися проблеми у виборчому процесі. Саме нова голова ТВК наполягла на друку бюлетенів в друкарні одного зі спонсорів Опоблоку – Ахметова. Почавши таким чином виборчий процес, гарантувати його чесність неможливо».

«Важко назвати винуватця... Тепер треба сідати політикам і приймати рішення, призначати вибори і вносити зміни в закон про місцеві вибори. Ситуація вийшла поза межі законодавчого поля», – переконаний його колега по фракції, екс-голова Комітету виборців України Олександр Черненко. За його словами, провести вибори 15 листопада, коли в Україні проходитиме другий тур мерів, в населених пунктах, де вони не змогли відбутися 25 жовтня, – цілком реально. Потрібна лише політична воля. В такому випадку участь братимуть вже зареєстровані кандидати в межах цієї виборчої кампанії. У випадку, якщо вибори таки перенесуть на пізніше, потрібно буде проводити нову виборчу кампанію, а це вже складніше».

А поки політики, посадовці та експерти намагались пояснити, хто винен у зриві виборів у Маріуполі і як вийти з ситуації, маріупольці дуже емоційно реагували на звістку про неможливість проголосувати. «Розбиралась з новими правилами до першої ночі, а тут і проголосувати не дають», – сказала LB.ua 76-річна Антоніна, що у супроводі ще двох жінок похилого віку виходила з ДВК, розташованого в Будинку культури металургів.

«Всі кричали: Маріуполь – це Україна?! Та яка ж Україна, якщо Україна голосує, а ми – ні», – криком додала одна з її супутниць.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram