ГоловнаЕкономікаДержава

Росія відмовляється починати переговори про списання боргу Україні

У мінфіні РФ заявили, що російський борг є суверенним

Росія відмовляється починати переговори про списання боргу Україні
Антон Силуанов
Фото: ru.g20russia.ru

Міністр фінансів Росії Антон Сілуанов заявив, що Україна має виплатити борг перед Російською Федерацією в повному обсязі.

За його словами, Москва "не має наміру приєднуватися до рішення клубу кредиторів про списання частини боргу Києва", інформує ТАСС.

"Російський борг є суверенним. Щодо суверенних боргів існує особлива процедура врегулювання в таких випадках. Ми не будемо вступати в переговори з українським урядом у цій частині", - сказав Сілуанов.

Він також повідомив, що, у разі відмови сплатити борг, Росія звернеться до Міжнародного валютного фонду.

"Ми будемо звертатися до відповідних судових органів. Також ми, оскільки є учасником МВФ, порушимо це питання перед міжнародною фінансовою організацією про спроможність виплати тієї програми, яку сьогодні ухвалив МВФ щодо України", - сказав Сілуанов.

За його словами, у разі неврегульованості боргів перед суверенною державою, реалізація таких програм не здійснюється.

Нагадаємо, 17 грудня 2013 року у Москві Володимир Путін і Віктор Янукович домовилися про те, що Росія виділить Україні $15 млрд через викуп дворічних єврооблігацій. Через тиждень після цього Нацбанк отримав перший транш у розмірі $3 млрд. Другий транш на $2 млрд очікувався у другій декаді лютого, проте не переказувався через зміну влади.

Раніше Сілуанов говорив, що у разі потреби Росія домагатиметься виплати боргу України за єврооблігаціями через суд.

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна не надаватиме привілеїв російським кредиторам ні за яких умов. При цьому вони ще можуть приєднатися до переговорів щодо реструктуризації боргу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram